Hlavní obsah

Trochu akce, hodně agitace

Novinky, Věra Míšková, Právo

Kdyby někdo v Čechách natočil film jako je americký S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení, patrně by v UNRA - české variantě S.W.A.T. - dramaticky stoupl počet uchazečů o práci. Možná stoupne i po kinotažení S.W.A.T., přestože každý malý kluk ví, že kočka není pes a Los Angeles není Praha. Málokdy se totiž vidí film, který by působil tak náborářským dojmem.

Článek

Začíná to pořádnou akcí, v níž hoši ze S.W.A.T. (ta zkratka v češtině znamená Speciální zbraně a taktiky) svým roztomilým, jemným způsobem zasahují proti gangsterům. Jenže jeden z týmu, Brian neuposlechne rozkaz, zraní rukojmí a je z toho malér. Parťák Jim Street (Colin Farrell ) ho v průšvihu nezradí, takže Brian má padáka do civilu a Jim do skladu, kde bude čistit a leštit zbraně druhým a čekat, jestli dostane příležitost znovu prokázat své bojové i charakterové schopnosti.

Šance přichází v podobě veterána S.W.A.T. Dana "Hondy" Harrelsona (Samuel L. Jackson), chlapa ze staré školy, který se po čase vrací, aby dal dohromady vlastní tým.

Motivem byl seriál (opět)

Stejně jako Yul Brynner v Sedmi statečných Hondo chodí, hledá, postupně skládá svou partičku a Jim nemůže uniknout jeho ostřížímu zraku a neomylnému čichu na lidi stejně jako svérázná pochůzkářka Chris, která se záhy stane první ženou v historii S.W.A.T. Když je tým pohromadě, začne výcvik, pak přijde první společná akce a nakonec vše vrcholí superzásahem, který souvisí s jistým elegantním bídákem...

S.W.A.T. vznikl na motivy starého televizního seriálu ze sedmdesátých let minulého století a z toho hlediska se dá říci, že mohl rozhodně dopadnout mnohem hůř. Režisér Clark Johnson nenatočil akční policejní film, na jaké jsme zvyklí z nejrůznějších Mizerů, ale spíš pohled na výcvik a do zákulisí speciálních jednotek. Pro kluky, co chtějí vyrůst v opravdové muže, to musí být ohromně lákavé: rychlost, síla, perfektní ovládání zbraní, sehraný tým, absolutní spolehnutí jeden na druhého...

Pojďte hoši k nám...

Chlapi sobě, mohl by znít podtitul snímku, kdyby nebyl spojen s docela jinou a rozhodně ne pivní akcičkou. Ostrých nábojů se tu vystřílí sice celkem dost, ale jen v několika atraktivně natočených scénách, což je na dnešní poměry rozhodně sympatické. Škoda jen, že obvyklý ohlušující rachot zbraní až příliš často nahradila uši neméně drásající silná slova, přesněji řečeno náborářskými letáky šustící fráze, které dávají celému filmu spíš agitační než jen popularizační charakter. Pokud to byl záměr neřkuli zakázka, nepochybně se ji podařilo naplnit.

Skutečnost, že Jima hraje charismatický Colin Farrell a šéfa party neméně přitažlivý Samuel L. Jackson, a že navíc oba hrají velmi dobře, je dalším z důvodů, proč člověk z tohoto filmu doslova cítí volání: pojďte hoši k nám, jedině tady zažijete ten správný odvaz, tady se stanete takovým mužem, jakým jste toužili být už pod klučičí peřinou.

A jestli už naše prababičky říkávaly: dobrý střelec - miláček žen, pak vemte jed na to, že Jim takovým střelcem je. A v běhu!

S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení, USA 2003, režie: Clark Johnson, scénář: David Ayer, David McKenna, kamera: Gabriel Beristain, hrají: Colin Farrell, Samuel L. Jackson, Michelle Rodriguezová, Olivier Martinez a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám