Hlavní obsah

Třeboň očekávala Animatrix

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TREBOŇ

Poklidné jihočeské městečko Třeboň ožilo třetím ročníkem Mezinárodního festivalu animovaného filmu AniFest. Od úterý už naplno běží soutěžní projekce, v kině Světozor, v Loutkovém divadle, v divadle J.K.Tyla, ale i v prostorách lázních Aurora návštěvníci chodí na animované filmy. Večer se v Pivovarské hospodě koná DJ party, kde vyhrávají staré popové hity.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Příjemným překvapením se ukázal být celovečerní ruský film Malý nosáč Ilji Maximova, který svědčí o tom, že v Rusku se stále točí i dobré animované filmy, a velmi originálním příspěvkem do festivalu se stal krátký film Bůh dalšího Rusa Konstantina Bronzita.

S velkým očekáváním se setkal Animatrix, animované pokračování filmového hitu Matrix. Snímek je sice už půl roku ve videopůjčovnách, ale jeho uvedení na festivalu, kde se promítá řada filmů z archivu, vzbudilo zájem - také proto, že byl k vidění na plátně.

V Třeboni se představili malou retrospektivou svých filmů také první porotci, Rakušan Thomas Renoldner, Estonec Janno Poldma. Jeden z českých zástupců poroty Aurel Klimt uvedl jak Fimfárum, tak i svůj pilotní snímek vesmírného muzikálu Lajka, Čchin a Gagarin, který plánuje rozšířit na celovečerní film. "Ale je stále obtížnější shánět peníze na animované filmy," nechal se Klimt slyšet na festivalu.

Sály sice nebývají zcela zaplněné, přesto největšímu zájmu se těší pásma pro děti. Včera byl promítnut i celovečerní snímek Mach a Šebestová k tabuli Miloše Macourka a Adolfa Borna. Diváky si získávají i staré, klasické filmy, které jsou promítány v tématických blocích.

Aktuální se ukázalo pásmo věnované sportu promítnuté večer na Masarykově náměstí, kde mohli diváci opět shlédnout Švankmajerovy Mužné hry, Jiránkův Olympijský oheň nebo opět Macourkovu a Bornovu Žofku v seriálovém díle Jak Žofka pořádala sportovní den.

Výběr článků

Načítám