Hlavní obsah

Tipy Věry Martinové

Právo, TX, VLA, jaš

Zpěvačka Věra Martinová uvádí, co ji zaujalo v poslední době v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Jiřího Plocka Hudba středovýchodní Evropy, album Status Quo Riffs a televizní portrét Zdeňka Mácala.

Foto: Promo Dan Bárta foto Jakub Klimo

Bárta představí novou desku Maratonika.

Článek

Tipy Věry Martinové

Čtu: Mám strašně ráda Simmela a nedávno jsem si koupila poslední dvě knížky, které vyšly. Jinak mám úplně všechny a jakmile na něco od něj narazím, okamžitě  kupuju.

Viděla jsem: Kdy jsem byla naposled v kině si ani nepamatuju, chodím málo. V poslední době jsem žila v přírodě, nějaké kulturní zážitky teď nemám. Ale zato jsem viděla soustu krásných přírodních scenérií: třeba v květnu v Dominikánský republice, ta nádherná příroda tam je vlastně jeden úžasnej film. Jelikož jsem v letošním roce hodně cestovala, jsem plná těchto vjemů.

Poslouchám: Abych se přiznala, tak mám nejradši  ticho, protože muziky je kolem mě plno. Samozřejmě musím sledovat, co se děje. Zrovna teď přinesl manžel domů posledního Stinga , který se mi moc líbí.

Internet: Využívám ho přes svého manžela, on počítačům na rozdíl ode mě rozumí. Když jsem se začala učit s ním pracovat,  tak jsem zjistila, že bych u toho musela strávit strašně moc času, což je skoro zbytečný, když mám doma někoho, komu zadám úkol a on mi ho splní. Uznávám, že je to věc nesmírně potřebná, ale já na to mám lidi. Mám vlastní stránky www.vera.martinova.cz

Jiří Plocek: Hudba středovýchodní Evropy

První z řady knih, které nakladatelství Torst chystá v nové edici Světem lidové hudby a world music, je publikace o hudbě nám nejbližší. Fenoménu folklóru střední a východní Evropy se věnuje hudební publicista i muzikant Jiří Plocek -známý i z vydavatelství Gnosis Brno - už mnoho let a na paperbackové knížce o 130 stránkách je to vidět. Zejména, když pojednání o hudbě Moravy, Slovenska, Polska, Zakarpatské Ukrajiny, Maďarska a Rumunska napsal přístupnou formou beze stop složitých muzikologických rozborů a doplnil rozhovory s interprety, slovníčkem pojmů, diskografií a kontakty na specializované vydavatelství. Potřebnou publikaci budou brzy následovat knihy o keltské hudbě, afro a reggae.

Torst, 2003

Status Quo: Riffs

Britská skupina Status Quo reprezentuje už čtyřicet dva let syrový řízný rock and roll. Na novinkovém albu Riffs si vypůjčila, jak název napovídá, kytarové finesy svých hudebních přátel, přidala k nim nápady své a vytvořila poctu tomu, co se v hudebních kruzích nazývá kytarový riff. Co na tom, že se to táhne velice pomalu a postupuje to všude kolem, jen ne kupředu. Status Quo jsou originální.

Universal Music, 53:34

Mezi nebem a zemí (portrét Zdeňka Mácala)

Půlroku doprovázel televizní štáb režiséra Jana Mudry šéfdirigenta České filharmonie Zdeňka Mácala doslova na každém roku. Výsledkem je hodinový dokument, který přitažlivou formou zachycuje portrét osobnosti zastávající nejdůležitější dirigentský post u nás.

Mácal působil dlouhá léta v exilu a ve snímku vzpomíná na první angamžmá u České filharmonie před exilem v roce 1968, hovoří o nesnadných počátcích v zahraničí a spolupráci s vynikajícími sólisty v době, kdy byl již renomovaným dirigentem. Má dar hovořit, jeho brněnský přízvuk dokazuje stálou vazbu s domovem, navíc nepostrádá vtip a nesnaží se ani skrývat další rysy své osobnosti - radost z cestování, zálibu v nošení širáků a v kupování velkých aut, čímž přibližuje i lidskou stránku své povahy.

ČT 2, 5. prosince, 20 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám