Hlavní obsah

Tipy redakce

Právo, cg, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kulturní lahůdku dnes redakce doporučuje románově zpracovaný život českého Přemyslovce Vratislava II. Od Vlastimila Vondrušky. Na reklamu jako umělecky pojatý žánr upozorňuje jedinečná výstava reklamních fotografií Josefa Sudka v jeho pražské galerii. Dětem pak udělá radost sbírka veršů s ptačí perspektivou a rockovým fanouškům CD kompilace.

Foto: Miroslav Knotek

Dětské hřiště ve Škodalandu, které má prestižní značku „Hřiště –sportoviště – tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ“.

Článek

Vlastimil Vondruška: Mezi tiárou a orlicí

Vratislav II. z rodu Přemyslovců, první český král od roku 1085, je postavou v literatuře dosud opomíjenou. Vlastimil Vondruška, historik a autor detektivních příběhů ze středověku, sleduje nejen jeho lásku s dívkou Kateřinou, ale i svazek s druhou manželkou Adlétou Uherskou i s třetí Svatavou Polskou. V románu vystupuje pražský biskup Šebíř a biskup Jaromír, především ale pestrá směsice postav světských, církevních (tiára je přece slavnostní pokrývka papežovy hlavy), ale i ze světa autorovy fantazie. Přibližují dobu, v níž se Přemyslovci snažili prosadit svou autoritu nejen v českých a moravských hvozdech, ale i v Bavorsku nebo v Římě.           

MOBA Brno, 580 stran, 299 Kč

Josef Sudek: Reklama

Výstava otevírá významnou kapitolu v díle klasika moderní fotografie Josefa Sudka: jde o jeho reklamní a propagační snímky. K reklamě převedl Sudka výtvarník a designer Ladislav Sutnar. Fotograf záhy pracoval pro čokoládovnu Orion, Železárny a smaltovny Otty Hofmanna, Ultraphon, vytvořil katalog modelu Tatra 77 i propagační snímky na Pilnáčkovo mýdlo i na boty obuvnické firmy Popper. Sudek v tomto oboru přímo sršel nápady. Komorní výstava tak přináší nejrůznější ukázky jeho reklamní fotografie, které pocházejí ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Výběr připravil Jan Mlčoch.           

Galerie Josefa Sudka, Praha, do 1. 8., st - ne 11 - 19 hod

Jiří Teper: Říkanky z peří

Martince, když byla malá a říkánky si říkávala, napsal básník a novinář Jiří Teper sbírku veršů pojmenovanou Říkanky z peří. Nejde jen o chvilku věnovanou dcerce před spaním, ale o "průzkum" ptačího povětří. Teper vidí příběhy čápa i labutí, veršem poví pohádku o labutích, zachechtá se s rackem. "Skřivánci na nebi, věc je jistá,/ při zpěvu se nehnou z místa. /Je to těžko k pochopení./ Jsou snad k nebi přilepení?" zeptá se a hned si odpoví: "Podle pana Bohumila/ skřivánci visí na niti."            

Město Nymburk, ilustrace Petr Říha, 59 stran 

Czech Rock Block, Part I.

Albová kompilace ze stáje plzeňské firmy SPV představuje tradiční české rockové kapely, které už mají leccos za sebou a hrdě nesou dál zástavu tradičního tuzemského bigbítu. Postupně se v nových skladbách představí Alkehol, Arakain, Harlej, Krucipüsk, Doga, Törr, Debustrol, Zvlášňý škola a Root. V žádném případě na kolekci nepanuje monotónní nálada. Krucipüsk je ve svém snažení progresívní, Harlej úsměvný a přitom hudebně uspokojivý, Zvlášňý škola veselá a takový Root temný, jak se na blackmetalovou skupinu patří.

Sokol´s Power Voice, 67:58

Související témata:

Výběr článků

Načítám