Hlavní obsah

Tipy Radůzy

Novinky, Petr Pýcha, Hynek Dedecius, Peter Kováč, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka a akordeonistka Radůza uvádí, co ji v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou koncert souboru Badmarsh & Shri, výstava šperkařky Evy Eisler a závěrečný díl dokumentárního televizního cyklu Jazz.

Foto: Adam Halmoši

Stanoviště sanitky Naděje

Článek

Tipy Radůzy

Čtu: Teď zrovna se snažím proniknout do názvů rostlin, zvířat, ptáků a hmyzu, takže střídavě listuji atlasem hmyzu, ptáků, savců, motýlů a květin.

Poslouchám: Teď jsem si oblíbila CD manželů Ireny a Vojtěcha Havlových.

Viděla jsem: Bylo léto a já se snažila nebýt v Praze, tak jsem bohužel všechny letní premiéry prošvihla.

Badmarsh Shri

Formace Badmarsh Shri patří k čelním zástupcům specifického britského hudebního proudu, který kombinuje prvky tradiční východní hudby s moderními styly jako breakbeat, drum´n´bass, hip-hop či reggae. Na pódiu se vedle hráče na tabla Shriho (původem z Bombaje) a DJe Badmarshe (narozeného v Jemenu) objeví ještě další tři hudebníci a příchozí se tak mohou těšit na velice energickou etno-taneční show. Skupina se v Česku představí vůbec poprvé.

3. X. Palác Akropolis, Praha, 19:00

4. X. Babylon, Brno

mono Eva Eisler

Eva Eisler patří k významným světovým šperkařům. Výstavou mono Eva Eisler se domácímu návštěvníkovi otevírá estetický svět autorky, která překračuje hranice šperku směrem k architektuře, výtvarnému umění a designu. Výstavní soubor obsahuje výrobky, které autorka navrhla pro německou firmu mono, jež se již více než sto let specializuje na stolní náčiní. Vedle designu diváci uvidí i abstraktní kresby autorky a unikátní soubor šperků z posledních let. Výstava je součástí projektu Dny designu v Praze Designblok 03.

Uměleckoprůmyslové muzeum Praha, do 26. října, denně kromě pondělí 10 do 18 hod.

Jazz

Závěr dokumentárního cyklu o jazzu, který se ve dvanácti dílech zabýval jeho vývojem. Populárně natočená hudební encyklopedie podotýká: každá doba přivolává svou hudbu. Zde se ozvali: Dexter Gordon, John Coltrane, Charles Mingus, Miles Davis, Wynton a Branford Marsalisové.

Cyklus končí, příběh jazzu ale pokračuje. Tvůrci se tentokrát zeptali jednoho muzikanta, kam podle jeho názoru jazz směřuje. "Jazz půjde tam, kam ho vezmeme..."

Herbie Hancock ví o budoucnosti jazzu pouze to, že nikdo nemůže přesně předvídat, co bude. Nikdo za éry swingu nepředvídal be bop, nikdo za éry be bopu nepředvídal avantgardu a zcela určitě nikdo z avantgardy nevěděl, že přijde fusion.

ČT 2, 3. X. 20.00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám