Hlavní obsah

Tipy Pavla Žalmana Lohonky

Novinky, VLA, jaš, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Pavel Žalman Lohonka uvádí, co ho zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je nová deska The Distillers a kniha Konzervatoř Evropy?.

Foto: archiv MPP
Článek

Tipy Pavla Žalmana Lohonky

Čtu: Zajímají mě knihy o vesmíru, záhadách, také historické, prostě knihy, které mě nějak posunou.

Poslouchám: Folk, nahrávky ze světa i desky svých kolegů. Bere mě i vážná hudba, zvláště Mozart, jehož génialita mi vždycky vmete do tváře, jak jsme dnes strašně tříminutoví, tolik se nadřeme na jedné písničce. Poslouchám i jazz, ale vůbec mě nebere populární hudba.

Viděl jsem: Pána prstenů. Líbila se mi výprava, je úžasné, že filmaři dnes dokáží přenést na plátno sny. V televizi koukám na ČT 2, zajímají mě hudební pořady, dívám se i na sport, ale nedívám se na zábavu, protože se přitom stydím.

Internet: Musím se s ním sžít. Měl jsem počítač, který jsem nechal synovi své bývalé ženy, a teď si chci koupit notebook. Hlavně kvůli poště. Nebudu na něm ale psát texty. Ty píšu zásadně v ruce, vždycky je namnožím a rozdávám v kapele. Když jsou psané ručně, zůstává v nich život.

The Distillers: Coral Fang

Již třetí album britských The Distillers je opět poznamenáno příklonem k tradičnímu punkovému pojetí. Dominantním prvkem je chlapsky nabroušený zpěv Brody Dalleové, zakládající členky jinak mužské formace. Například ve skladbách Drain The Blood nebo Beat Your Heart Out se posunuje k velice silným melodiím, kterým dává patřičnou revolučnost. Jinak je ale deska poměrně stereotypní, deset jednoduchých skladeb osvěžují finální zvukové orgie v kompozici Death Sex.

The Distillers: Coral Fang, Warner Music, 44:48

Mikuláš Bek: Konzervatoř Evropy?

Brněnský muzikolog Mikuláš Bek se ve své knize s podtitulem K sociologii české hudebnosti zabývá na základě mnoha sociologických výzkumů z různých období české společnosti otázkou tradované hudebnosti Čechů. Více než poutavým esejem je kniha podrobnou vědeckou studií se spoustou grafů, žebříčků a tabulek. Pro někoho možná příliš suchá knížka, ale pro skutečné zájemce objektivní a v mnohém trpký důkaz vypovídající o stavu hudebnosti českého národa na přelomu 20. a 21. století.

Mikuláš Bek: Konzervatoř Evropy?, KLP Praha, 280 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám