Hlavní obsah

Tipy Pavla Šporcla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynikající houslista Pavel Šporcl se svěřil, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou pečlivě a zajímavě připravený turistický průvodce Johna Fishera o kolébce západní civilizace Athénách a sborník věnovaný pobělohorským autorům jako byli Jan Liberda, Kašpar Motěšický a mnozí další.

Foto: archiv

Kočka čumí (kresba Pavla Kantorka)

Článek

Čtu: Knížku Samcologie od Martina Fendrycha a je moc chytrá a trefná.

Slyšel jsem: Vzhledem k tomu, že jsem měl nedávno koncert s Hradišťanem, tak jsem hodně poslouchal jeho nahrávky s romským houslistou Roby Lakatošem. Rád si jinak pouštím Nelly Furtado, Stinga nebo Santanu. A samozřejmě spoustu klasiky.

Viděl jsem: Nádhernou výstavu Rembrandta ve Vídni. V kině se mi líbily Mistři, Kill Bill 2, Shrek 2 a samozřejmě poslední Harry Potter.

Internet: S trochou nadsázky jsou moje nejoblíbenější stránky www.sporcl.cz

John Fisher: Athény a okolí

Další přírůstek do anglické série turistických průvodců Rough Guide, která svou pečlivostí připomene ambice někdejšího mnichovského vydavatele Carla Baedeckera a kterou v poslední době doplňují DVD se záběry pozoruhodných míst, představuje nejsledovanější město dneška, kam netřeba vozit sovy, zato olympijské náčiní všeho druhu.

Průvodce bez snobských poznámek

Fisherovy procházky kolébkou západní civilizace míří především k nezávislým cestovatelům, jejichž noční můrou je organizovaná dovolená s přesně určeným itinerářem od cestovní kanceláře.

Namísto snobských poznámek a 3D plánků na křídovém papíře se autorův pohled na řeckou metropoli opírá o detailní popis místních kulturních zvyklostí, historie i jazyka. Šlehačkou na dortu je zasvěcený pohled na nejbližší mytologické atrakce a blízké ostrůvky, jež bývaly v 60. letech rájem západních volnomyšlenkářů. A tak rozhodne-li se třeba fanoušek Fowlesova románu Mág uvidět na vlastní oči ostrov Spetsai, kde se tento román odehrává, dostane se mu až nečekaně informovaného pomocníka.

Přeložil Zdeněk Hnilička. Jota 2004. 216 stran, doporučená cena 398 Kč.

Čistý plamen lásky

Výbor z písní pobělohorských exulantů ze Slezska

První generaci spisovatelů, kteří po Bílé hoře odešli do exilu, především J. A. Komenskému, věnuje literární věda i historie pozornost již dlouhá léta. Teprve nedávno se však začala soustavně zabývat dalšími vlnami pobělohorského exilu. To dokazuje i sborník Čistý plamen lásky, který obsahuje duchovní písně z let 1660-1740 tří autorů pocházejících z těšínského Slezska. Nejvíce prostoru se dostává tvorbě Jana Liberdy, autorovi významného kancionálu Harfa nová (1732); kromě tohoto zpěvníku jsou zařazeny písně Adama Plintovice a Kašpara Motěšického. Kniha nabízí také důkladný kritický aparát a obrazovou přílohu.

Host 2004. 360 stran, doporučená cena 279 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám