Hlavní obsah

Tipy Mishy

Novinky, kč, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská zpěvačka Misha uvádí, co ji naposled zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha o vývoji stavebních technologií Konstrukce historických staveb a album pianisty Davida Dorůžky Hidden Paths.

Foto: Beáta Sklářová

Noc vědců 2013 - Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity.

Článek

Tipy Mishy

 Čtu: Když jsem na vysoké dělala zkoušky z literatury, musela jsem přečíst čtyři sta knih za čtyři roky, z toho dvě třetiny v angličtině. Takže jistě pochopíte, že teď od čtení trochu odpočívám. Mám velmi ráda Roberta Fulghuma, jeho povídky jsou strašně odlehčené, což se mi líbí. A přečetla jsem všechny Harry Pottery ve slovenštině i v angličtině. Potřebuji se občas vyhodit z reality.

Poslouchám: Mnoho soulu, jedu v něm od A do Z. Například Beyoncé má obrovský talent. Bohužel ji ale trochu strhl šoubyznys.

Viděla jsem: Můj oblíbený film se jmenuje Romeo musí zemřít, kvůli hudbě i příběhu.

Internet: Používám ho ráda a hodně. Na svých internetových stránkách mám složku Diary, do které píšu své dojmy. Ve dvě v noci si sednu k počítači a zapíšu, co jsem prožila. Jako bych psala kámošce mail, jenom osobní věci si nechávám pro sebe. Mám na to pozitivní ohlasy.

Jiří Škabrada: Konstrukce historických staveb

O české architektuře vyšlo hodně knížek, ale Škabradova publikace je ojedinělá. Sleduje totiž stavební konstrukce v jejich vývoji od středověku až po secesi. Zájemce se seznámí s tím, jak se kdysi stavěly klenby, podlahy, schody, krovy, hodně se toho dozví o způsobech zdění i o řešení vytápění a větrání. Samostatné kapitoly tu jsou o dveřích, oknech, zábradlích a mřížích. Autor dlouhou dobu působil v průzkumovém středisku Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů, nyní učí na Fakultě architektury ČVUT. Text tak shrnuje velké teoretické i praktické zkušenosti. Argo vydalo knihu v reprezentativní podobě s mnoha unikátními fotografiemi a nákresy. Jde o mimořádný vydavatelský počin.

Nakladatelství Argo, 395 str.

David Dorůžka: Hidden Paths

Mladý David Dorůžka ze známého novinářského (hudebně-kritického) rodu mistrovsky kloubí teoretické znalosti svých předchůdců a vlastní hudební talent. Na albu Hidden Paths jej doprovázejí italsko-švédský kontrabasista Massimo Biolcati a americký bubeník Kendrick Scott. Společně nabízejí lehké jazzové kompozice nabízející obrovský prostor posluchačově představivosti. Album bylo nahráno loni v červnu v New Yorku a k jeho nejzajímavějším momentům patří prezentace písně 107 Steps zpěvačky Björk z filmu Tanec v temnotách.

Cube Metier, 65:19

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám