Hlavní obsah

Tipy Marka Dobeše

Právo, Novinky, TX, FT, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér filmu Choking Hazard Marek Dobeš uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Jiřího Gruši Dotazník a album Pawn Shoppe Heart od skupiny The Von Bondies.

Foto: pořadatel

plakát k akci

Článek

Tipy Marka Dobeše

Čtu: Knihu Psycho-analytická praxe. Už přes půl roku a nevím proč.

Poslouchám: Skupinu Motörhead a jednou bych pro ně chtěl natočit klip.

Viděl jsem: Film Choking Hazard v Plzni, Praze, Brně, Kolíně, Olomouci, Hradci Králové, v New Yorku...

Internet: filmová databáze The Internet Movie Database  IMDb.

Jiří Gruša: Dotazník aneb Modlitba za jedno město

Vedle Škvoreckého Zbabělců dosud Česká knižnice nevydala jiného žijícího autora: až nyní román totální absurdity - Dotazník (1975) Jiřího Gruši. Nápadné to není jen v rámci celku nejsoustavnější ediční řady z české literatury, ale i v edičním komentáři Jiřího Trávníčka a Jany Papcunové.

Komentář výrazněji než u jiných svazků polemizuje s dosavadními výklady Grušova díla, inspirativně ukazuje jeho souvislost s dědictvím světového písemnictví od Joyce, přes Grasse, Erenburga po Shandyho či Hrabala. Živá a dnešní interpretace na místě obvyklého literárně historického komentáře pojmenovává vztah Grušovy prózy s vlastní poezií a ukazuje výstavbu románu, v níž podle interpretů nezáleží ani tak na tom, co se říká, ani na tom, jak se to říká, nýbrž na tom, že se říká.

Nakladatelství Lidové noviny, 308 str., 195 Kč

The Von Bondies: Pawn Shoppe Heart

Garážový rock, který se zvukem přibližuje atmosféře šedesátých a sedmdesátých let, je momentálně za oceánem moderní. Detroitská čtveřice The Von Bondies je navíc přátelsky propojena s The White Stripes, pročež je zřejmé, že i ona se inspirovala syrovou hudbou svých otců, kterou si bere jako modlu.

Warner Music, 40:46

Reklama

Související témata:

Související články

Do kin vstupuje první česká zombie komedie

Název nového českého filmu scenáristy Štěpána Kopřivy a režiséra Marka Dobeše Choking Hazard je odvozen od varovného nápisu na hračkách, složených z malých...

Výběr článků

Načítám