Hlavní obsah

Tipy Karla Kuny

Novinky, cg, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Karel Kuna uvádí, co jej v poslední době zujalo v kultuře. Redakčním tipem je kniha Daniela Kehlmanna Mahlerův čas.

Foto: Jiří Smutný

Sestry Kopretina ze Lhotky a Karamelka ze Lhotky (matka se jmenuje Kráska ze Lhotky)

Článek

Čtu: Z novějších knížek sbírku povídek Kateřiny Rudčenkové Noci, noci. Jsou to takové "paměti jedné potvory", ale o žádné potvoře dlouho nikdo tak dobře nepsal.

Poslouchám: Amatérskou kompilaci pijáckých písní Oscara Ryby. Oscar kromě toho, že psal vynikající povídky (prvotina vyšla v nakladatelství Petrov), skládal také podivuhodné písničky, které se snažím udat nějaké kapele.

Viděl jsem: Švédsko-norský film Povídky z kuchyně. Film bez ženské postavy, a přece tak trochu love story. Takovéhle filmy mě smiřují s Evropskou unií. I když, vlastně to Norsko..

Daniel Kehlmann: Mahlerův čas

Daniel Kehlmann (1975), rodák z Mnichova žijící ve Vídni, se nechal oslovit takřka faustovským tématem: jeho hrdina, fyzik a geniální matematik David Mahler učiní jedné noci mimořádný objev. Souvisí s "jeho" tématem - je směr času opravdu neotřesitelným přírodním zákonem, nebo se dá objevit něco, co by ho změnilo? Mahler chce svůj objev zveřejnit, ale bez souhlasu současných vědeckých veličin je to přímo nemožné. Příběh dnešní stejně jako próza přesahující dobu a to nejen z hlediska pochopení odborného tématu, zda opravdu běh našeho života určuje čas.

Přeložila Jana Zoubková, Argo, 98 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám