Hlavní obsah

Tipy Jiřího Skořepy

Právo, LH, cg hon

Malíř a zpěvák Jiří Skořepa uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha dopisů Františka Janoucha z koncentráků Sám ďábel by se rděl a koncert skupiny Robson, která na něm pokřtí svoje debutové nové album.

Foto: Vojtěch Žák

Cristóbal Gutierréz teď spokojeně žije v Česku

Článek

Tipy Jiřího Skořepy

Tipy Jiřího Skořepy

Tipy Jiřího SkořepyČtu: Když už se dostanu ke knize, dávám přednost detektivkám a cestopisům. Mými oblíbenými autory jsou McBain a Chandler. Na závažnější knihy prostě nemám dostatek času.

Poslouchám: V žánrech nemám vyhraněný vkus. Jako zpěvák mám velice rád vážnou hudbu, a to jak italské operní mistry Verdiho či Pucciniho, tak i české klasiky Janáčka a Dvořáka.

Viděl jsem: Já jsem každou chvíli na nějaké výstavě. Zajímavá byla expozice v Rudolfinu o umění temné doby komunismu. Ukázala nám, co už naštěstí nemusíme malovat.

Internet: Toto médium je mi docela blízké. Mám i vlastní stránky: www.skorepa.net.

František Janouch: Sám ďábel by se rděl

"Když Hitler okupoval Československo, bylo tátovi třicet sedm let. Jak se měl zachovat? Zapojil se do odboje. Když byl v roce 1943 zatčen, bylo mi necelých dvanáct," píše o svém otci MUDr. Františku Janouchovi (1902 - 1965) jeho stejnojmenný syn, jaderný fyzik známý mj. prací pro Nadaci Charty 77. Nyní vydal pozoruhodné otcovy dopisy z nacistických koncentráků, drsné výpovědi z Mauthausenu a z Loibl - Passu a z Osvětimi - Březinky, kde otec jako lékař působil v bakteriologické laboratoři nebo měl na starosti barák "cikánských dětí, které mřely jako mouchy".  

Akropolis, 152 stran

Robson

Debutovou desku, nazvanou prostě Album, pokřtí ostravská kapela Robon, vítěz soutěže Jim Beam Rock 2000, v klubu Fabric. Jejím kmotrem bude Radek Pastrňák z But, kterým dělal Robson předkapelu během turné k poslední desce Normale.

Čtvrteční křest alba bude spojen s novou pódiovou show. Robson je po nástupu vokalisty Davida Tobiasze, pověstný strhující atmosférou na koncertech. Při posledním koncertu ve Fabricu si Tobiasz na pódium například přinesl dětskou vaničku, ve které se umýval. "Tuhle show už ale raději vynecháme, několikrát jsem se nachladil. Ale připravili jsme novou show, která nebude o nic méně překvapivá," tvrdí Tobiasz.

V průběhu koncertu chce kapela Robson promítnout videozáznam, který byl pořízen při natáčení klipu k písni Bratříček. "Bude to jediná možnost, jak tento záznam vidět. V nejbližších dnech půjde materiál do střižny," řekl kytarista Skórka.

Klub Fabric, Ostrava, 18. 12., 20:00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám