Hlavní obsah

Tipy Jána Baláže

Novinky, Jaroslav Špulák, Eva Zajíčková, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarista a zpěvák Elánu Ján Baláž uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou koncert Cindy Blackman Group a výstava Simone Zauggové a Patrika Kovačovského.

Foto: Michal Mucha

Paní Věra Mansfeldová zahajuje Memoriál plk. Františka Mansfelda symbolickým výstřelem.

Článek

Tipy Jána Baláže, kytaristy skupiny Elán

Čtu: Knihu o Egypťanech od Vojtěcha Zamarovského. Nedávno jsem si koupil celou sérii jeho knížek a probírám se těmi, na které jsem neměl čas. Mám přečteného také celého Waltariho, historie je mé oblíbené téma. V těch knihách je spousta filozofie, ke které není špatné se vracet. Technická revoluce sice pokročila, ale lidé podle mě příliš nezmoudřeli.

Poslouchám: Jsem běžný konzument hudby, takže si pouštím rádio nebo přepínám televizní stanice. Nemám vyhraněný žánr, ani oblíbenou kapelu.

Viděl jsem: Líbil se mi první Matrix a chystám se jít na dvojku.

Simone Zauggová a Patrik Kovačovský

Třiatřicetiletého slovenského umělce Patrika Kovačovského a o dva roky starší Švýcarku Simone Zauggovou spojuje zájem o fotografii, video art, multimediální instalace a objekty. Přestože je českobudějovický Dům umění představuje společně, jejich projekty jsou dva samostatné celky.

Kovačovský se představuje třemi sériemi: počítačových tisků, grafik na plexiskle rovněž vytvořených s pomocí digitální technologie a maleb, jejichž východiskem byla fotografie. "Převádí je do nového média s pro něj typickým analyticky chladným způsobem, ve kterém je cítit fascinace technicistní estetikou," říká kurátor výstavní síně Michal Škoda. Simone Zauggová připravila náročnou videoinstalaci a dva fotografické světelné boxy. "Její práce jsou naopak plné nepokoje a duševního napětí," míní Škoda.

Dům umění České Budějovice, do 10.8. 2003

Cindy Blackman Group

Cindy Blackmanová je známá jako bubenice doprovázející Lennyho Krawitce. Cindy Blackmanovou odborníci řadí ke světové bubenické špičce. Její hra na bicí je plná energie, nechybí jí však muzikantský cit. Ve vlastní skupině, se kterou dorazí dnes do Prahy, však nejen hraje na bicí, ale také pro ni skládá. Jako skladatelka překvapí citem pro melodii.Stylově se pohybuje mezi funky a bluesrockem. V triu s ní dále hrají kytarista David Gilmore a baskytarista Matt Garrison. Před Cindy Blackman Group vystoupí soubor Cool Fire.

Střelecký Ostrov, Praha, 19:00

Související témata:

Výběr článků

Načítám