Hlavní obsah

Tipy dne: Sugarcult

Novinky, Peter Kováč, Jaroslav Špulák, Alex Švamberk, Hana Chmelenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatel kulturních akcí Josef Vomáčka uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je album Static skupiny Sugarcult.

Foto: Archív MJVM

Fotografie posuzuje odborná porota - na snímku z minulých ročníků byl její součástí i cestovatel Miroslav Zikmund (vpravo)

Článek

Tipy pořadatele kulturních akcí Josefa Vomáčky

Čtu: V Praze žijící slepá ukrajinská zpěvačka Katryna Kolcová mi doporučila opravdovou literární lahůdku - světový bestseller ukrajinské spisovatelky Oksany Zabužkové Polní výzkum ukrajinského sexu. Prožil jsem nad touto knihou stejné překvapení nad moderním jazykem, otevřeností, sžíravou tvrdostí i tvůrčí lehkostí jako kdysi nad nejlepšími jmény americké literatury přelomu šedesátých let.

Poslouchám: Je to sice asi lehce postpubertální, ale protože díky své rozhlasové práci v neformálních nočních pořadech sleduji pravý černý rap - a navíc osobně prožívám úspěch graffiti rap kapely Penneři strýčka Homeboye - tak se opravdu bavím nad soundtrackem Eminema k filmu Osmá míle. Pokud nežijete ve škatulkách, oceníte.

Viděl jsem: Není to tak dávno, abych nemohl nepochválit výjimečnou instalaci padesáti Rembrandtových obrazů ve Frankfurtu nad Mohanem a tamtéž objevnou expozici figurálního malířství po Picabiovi Dear Painter, paint me. S láskou a radostí si stále připomínám neočekávaný zážitek nad slovenským filmem režiséra Nvoty Kruté radosti s excelentními výkony doslova zářících hvězd Pauhofové, Šiškové a Vetchého.

Surfuji: Je to více než stránka - je to okno do milého světa současného světového výtvarného umění. Každých čtrnáct dní mi připlachtí jakýsi konvolut internetových stránek stovek světových velkých i nezávislých galerií pod názvem http://www.artupdate.com/ a já se brouzdám od Johannesburgu po severní Skotsko a vstupuji do nejroztodivnějších myšlenkových i výtvarných světů a projektů. Miluji tuto adresu již léta a ještě ani jednou jsem ji nevyčerpal do konce.

Internetovou stránku nemám a nechci.

8 Mile a Kontrafakt

V Paláci Akropolis se koná předpremiéra amerického filmu 8 Mile z prostředí detroitské hiphopové scény, ve kterém hraje Eminem.

Před promítáním, které začne v 21 hodin, se uskuteční hip hopový koncert piešťanského souboru Kontrafakt v jehož čele stojí rapper a beatboxer Rytmus. V rámci večera vystoupí také Djové Trafik z Prahy a Věc ze Zlatých Moraviec.

Palác Akropolis, Praha 19:00

Sugarcult: Start Static

Společnost Maximum Underground dovezla na zdejší trh desku kapely, která se před půldruhým rokem stala za oceánem hybnou silou scény. Čerpá ze základních punkových přístupů, kráčí přes nirvanovskou obměnu toho zvuku a končí u evropského přístupu k rocku jako hudební formě. V každé skladbě je směrodatná ústřední melodie, kolem které se nabaluje vše ostatní. V instrumentálním přístupu lze vystopovat lehkost a opravdovost, zvuk desky je pak potřebně syrový a přitom přijatelně masivní.

Ultimatum Music, 39:06

Fotografie z Pobaltí

V Ateliéru Josefa Sudka je otevřena od 7. března do 21. dubna výstava snímků francouzského fotografa a sociologa Géralda Assoulineho Fotografie z Pobaltí.

Černobílé fotografie přibližují typickou atmosféru pobaltských měst a pohraničí. Soubor lze rozdělit na zimní-klidnou a letní-dynamičtější část. Dominantou výstavy jsou snímky z města duchů -  Karosty v Lotyšsku, bývalého to vojenského přístavu, který po opuštění sovětskou armádou chátrá. Assouline pořizoval fotografický dokument během tříletého sociologického výzkumu.

Ateliér Josefa Sudka, Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám