Hlavní obsah

Tipy dne Sisy Sklovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Sisa Sklovská uvádí, co ji v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha tandemu Šimek - Bubílková Politika škodí zdraví a nové album Laca Décziho a Zdeňka Dvořáka Duo.

Foto: Vratislav Konečný

Miroslav Džiuban starší

Článek

Tipy Sisy Sklovské

Čtu: Bohužel nemám moc času, čtu spíš jen noty a partitury. Ale když letím do zahraničí a je to let delší, tak potom moc ráda čtu detektivky. Kupuju si vždy pro tuto příležitost nějakou novinku.

Čtu: Bohužel nemám moc času, čtu spíš jen noty a partitury. Ale když letím do zahraničí a je to let delší, tak potom moc ráda čtu detektivky. Kupuju si vždy pro tuto příležitost nějakou novinku. Poslouchám: Před nedávnem jsem byla na koncertu skupiny Whitesnacke v pražské T-Mobile Aréně. Zpívá tam skvělý David Coverdale, je mu dnes asi padesát let, ale je to prostě zpěvák planety. Má naprosto úžasný rozsah hlasu.

Viděla jsem: Byla jsem v poslední době nejen v kině, ale stačila jsem zajít i do divadla. Ráda se podívám na sci-fi a válečné filmy a tak mi právě Hlubina a Jádro přinesly skvělý zážitek. Lituji jen, že film Matrix Reloaded nenašel ten správný ohlas u diváků. Nějak tady prostě zapadl. Škoda.

Laco Déczi a Zdeněk Dvořák : Duo

Reedici LP jazzového trumpetisty Laca Décziho z roku 1982 se rozhodl vydat na CD Supraphon a dobře udělal. Déczi tehdy působil stejně jako kytarista Zdeněk Sarka Dvořák v Jazzovém orchestru Čs. rozhlasu a od roku 1978 začali spolu jamovat a posléze i veřejně vystupovat v jazzových klubech. Scénicky dotvářeli jejich vystoupení v komponované pořady časem i scénárista Jiří Šebánek a kameraman a fotograf Jiří Josten.

Producent a hudební režisér Antonín Matzner přesvědčil tehdy Supraphon, aby LP natočilo a to zaujalo i širší publikum. Na rozdíl od tehdejší Décziho neobopové Celluly na albu nahráli nosné balady, humorné či flamenkem inspirované tituly. V novém vydání se podařilo přiřadit jako bonusy i několik dalších skladeb z té doby a tak Supraphon daroval vlastně Déczimu i dárek k jeho 65. narozeninám, které oslavil 29. března.

Supraphon, 58:05

Zuzana Bubílková a Miloslav Šimek varují: Politika škodí zdraví

Autoři teď, před létem a dovolenými, opět doplnili edici Knihovna Divadla Jiřího Grossmanna o další, už dvanáctý svazek. Vsadili na krátké, až nejkratší, někdy dokonce jednověté útvary - a udělali dobře. Pět oddílů aforismů, počítám-li k nim i Sto největších urážek, se neotírá jen o politickou scénu (i když ta převažuje). Jsou obecně lidské, namířené proti tuposti, rodinnému hašteření a erotickým vztahům.

Nedávno zesnulý ilustrátor Michal Hrdý jim kreslenými vtipy beze slov pohotově sekunduje. Sedm je oddílů otázek a odpovědí, žánru osvědčeného v pořadech televizního harašení, a čtyři oddíly tvoří Úvahy na každý den. Z nich největší ocenění zaslouží originální nápad O rozpočtu. Pointu záměrně neprozradíme, přesvědčte se sami.

vydal Miloslav Švarc - Šulc a spol., 208 stran, 152 Kč

Výběr článků

Načítám