Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Eva Zajíčková, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebním tipem dne je dokument o koncertu The Doors v Evropě, literárním pak Zimákova kniha o severomořském obchodu a hansovních městech Hanza.

Článek

Doors v Evropě

Hodinový britský dokument přibližuje americkou rockovou skupinu The Doors a jejího zpěváka Jima Morrisona (1943-1971), kultovní soubor konce šedesátých let, který v textech jako první použil kombinaci sexu se smrtí. Název skupiny, která experimentovala s drogami a byla známá divokou pódiovou prezentací svého zpěváka, je odvozen z díla anglického básníka Williama Blakea (Dveře mezi známým a neznámým) a spisovatele Aldouse Huxleyho (Brány vnímání).

První album The Doors (1967) i druhá nahrávka Strange Days (1968) se vzápětí staly kultovními. Po Americe se pro Doors nadchla i Evropa. "Anglie miluje Doors stejně jako Amerika naše Beatles," vítal skupinu věhlasný britský rozhlasový discjockey John Peel.

ČT 2, 7. února, 23.40

Alexandr Zimák: Hanza

Po stopách severského námořního obchodu se vydal český autor, kterého vyprovokovala skutečnost, že o středověkém společenství německých dálkových obchodníků v Baltském a Severním moři nevyšla v češtině žádná kniha. Začal tedy dálkovými plavbami Vikingů i Slovanů, zakládáním severských přístavů na konci prvního tisíciletí a hlavně intenzivní spoluprací neformálního svazku měst nazvaného Hanza. Centrem byly přístav Lübeck, největší dobové německé město Kolín nad Rýnem a dále Gdaňsk, Brunšvik, centra na pobřeží až k ruskému Novgorodu, kde byli hanzovní obchodníci zbaveni celní povinnosti.

Je to zajímavé čtení o dávno zaniklých slovanských osadách na pobřeží s mořeplavci, jejichž lodě byly na mořském dně objeveny ještě před pětatřiceti lety. Hanza byla neformální organizace, jejíž význam skončil ve druhé čtvrtině 17. století. Kdo zná pobřeží severu Evropy, ví, že staré čtvrti měst architektonicky ovlivnila navěky. (cg)

Reklama

Výběr článků

Načítám