Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, František Cinger, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Michal Viewegh uvádí, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava londýnské sochařky Lesley Croft v Českých Budějovicích a kniha Francoise Weila New York.

Foto: Libor Pospíšil - HZS Středočeského kraje

Tragická nehoda u obce Mšec.

Článek

Tipy spisovatele Michala Viewegha

Poslouchám, viděl jsem, čtu: Toho času poslouchám a sleduju především svou měsíční dceru Sáru. To je jaksi monodrama a domácí kino zároveň... Když usne, aspoň čtu - zaujal mě nedávno vydaný John Fante a překvapivě "klasický" román Iana McEwana Pokání.

Lesley Foxcroft: New work

Výstava londýnské sochařky Lesley Croft přináší pohled na jednu ze současných podob britského umění. Její drobné objekty z chudých materiálů, jako je lepenka, papír, překližka nebo desky MDF vždy reagují na daný prostor galerie. "Jejich řezáním, střiháním lepením a vrstvením vytváří struktury, které se vyznačují asktetismem. Materiálem má blízko k hnutí arte povera a zpracováním zároveň k minimal artu," říká kurátor výstavy Michal Škoda.

Dům umění, České Budějovice, do 22. 6.

Francois Weil: New York

Pro Evropany je New York Amerika; pro Američany je to začátek Evropy, řekl o městě v roce 1892 Paul de Rousiers. Jeho postřeh připomíná další kniha oblíbené edice Dějiny měst. Francouzský historik prochází historií poloostrova zvaného Manhattan, jehož první stránky po indiánech napsali Valoni, uprchlíci z Holandska, kteří se usídlili na jeho špici. V roce 1626 se odehrála slavná koupě, Manhattan začal patřit "osadníkům".

Po vzniku Spojených států byl sídlem kongresu i prezidenta. Od počátku 19. století pak město zažívalo nebývalý rozvoj, stalo se rostoucím a bouřlivě se rozvíjejícím centrem hospodářského i kulturního života. Věcný i jmenný rejstřík a soupis nejdůležitějších knih o New Yorku nabízí pohled na měnící se tvář města, které se stalo symbolem svobodného světa.

Přeložila Pavla Doležalová, Nakladatelství Lidové noviny, 283 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám