Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Jaroslav Špulák, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebním tipem dne je album americké skupiny Cave In Antenna a televizním dokument Ploština - krvavá paseka o vypálení této obce na konci druhé světové války.

Foto: archiv Valachy

Víkend ve Velkých Karlovicích opět zpestří gurmánské akce, mimo jiné i oblíbená zabíjačka.

Článek

Cave In: Antenna

Americká nurocková formace Cave In existuje a vyvíjí se již pěknou řádku let. Před časem ještě soptila v hardcoreovém tempu, ovšem nyní si z něho ponechala pouze potřebnou jiskřivost. Na mimořádně povedené novinkové kolekci je zahalena do masivního zvuku nosné kytary, z něhož se jako maják v moři vynořuje hladivý zpěv Stephena Brodskyho. Kompozice jsou přirozeně přehledné, přitom velice důsledné ve své rockové tvrdosti. I tento fakt poukazuje na chytře odvedenou práci.

BMG, 56:19

Ploština - krvavá paseka

Režisér Jan Novák a scenáristka Šárka Horáková se v dokumentu snaží o revizi výkladu historické události - vypálení obce Ploština na Zlínsku na sklonku 2.světové války. Nacisté tehdy zaživa upálili 24 lidí, zavřených ve vlastních domovech. Autoři znovu přibližují tragické události jak za pomoci nových historických pramenů, tak i hrané rekonstrukce. Z jejich filmu vzniká nový pohled na dříve jednostranně glorifikovaný partyzánský odboj i na jednu z klíčových postav oněch událostí i poválečné historie kraje kolem Ploštiny Vladimíra Hájka, někdejšího konfidenta gestapa a později spolupracovníka poúnorové státní bezpečnosti.

ČT 2, čtvrtek 15. května 2003, 20.00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám