Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Peter Kováč, František Cinger, Alex Švamberk

Ředitel Českého centra v Paříži Michael Wellner-Pospíšil uvádí, co ho nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčním literárním tipem je Štorkánova kniha Kati ve službách císařů, hudebním album Jennifer Lopéz.

Článek

Tipy Michaela Wellner-Pospíšila

ředitele Českého centra v Paříži

Čtu: S velkým zájmem se probírám čtyřmi tituly Imre Kertésze, maďarského nositele Nobelovy ceny za literaturu 2002, vydaného francouzským nakladatelstvím Actes Sud. Jedním dechem jsem přečetl knížku A. J. Liehma Minulost v přítomnosti, z produkce nakladatelství Host.

Poslouchám: V Auditoriu Louvre jsem viděl po dlouhé době němý film Batalion (1927) režiséra Přemysla Pražského. K ní složil vynikající hudbu mladý český skladatel Kryštof Mařatka, žijící ve Francii. On také hrál a řídil k této projekci vytvořený kvartet.

Viděl jsem: Mám to štěstí, že se denně mohu procházet výstavou Minisalon, kterou dal dohromady Joska Skalník (1984) a jíž právě vystavujeme v Českém centru v Paříži. Je to úžasný přehled umělecky i lidsky nejsilnějších osobností současného českého výtvarného umění.

Surfuji: Oblíbených stránek je několik a jsou to vesměs stránky s politickými a kulturními aktualitami...

Naše stránka: www.centretcheque.org 

_____________________________________________________

Redakční tipy

Karel Štorkán: Kati ve službách císařů

Autor pokračuje druhým dílem v Kronice katů Mydlářů, kdy zachycuje události z let 1610 až 1622. Jan Mydlář, vzdělaný lékař, který z nešťastné lásky uchopil katovský meč, popravuje maršála Russworma, po Bílé Hoře i sedmadvacet odsouzených šlechticů a měšťanů. Především ale žije uprostřed svých blízkých každodenní život. Štorkán tak pokračuje v povedeném portrétu nejenom této historicky známé postavy, ale z hloubi časů přivádí na světlo i jeho druhou ženu a ztraceného syna.

Miloslav Švarc Šulc a spol., 312 stran

Jennifer Lopéz: This Is Me ... Then

Jennifer Lopéz na sebe poutá pozornost především svým vzhledem, údajně patří lidem, po jejichž fotografiích se nejvíce pátrá na internetu. To však nic nemění na skutečnosti, že její album This Is Me ... Then představuje vysoce profesionální produkt odpovídající současné podobě pop music. Přináší příjemně plynoucí písně, které však nejsou přeslazené. Objevují se v nich názvuky komerčního r´n´b a hip hopu, které jsou nejpatrnější v písni All I Have, kde hostuje známý rapper LL Cool J. O album byl zájem i v době, kdy byly vyhlášené ceny Grammy, Lopéz se v americkém albovém žebříčku Billboardu udrželo na druhém místě za Norou Jones a ještě nyní je v první desítce.

Sony Music Bonton, 50:15

Reklama

Výběr článků

Načítám