Hlavní obsah

Tipy Dana Bárty

Novinky, jaš, aš, zaj, Právo

Zpěvák Dan Bárta uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou deska skupiny Radost a výstava Vídeňská architektura, která je otevřena v Brně

Foto: Jitka Maděrová
Článek

Tipy Dana Bárty

Čtu: Knihu dvojice Storch - Mikulka Úvod do obecné ekologie. A také Cestu do Instanbulu od Miky Waltariho. Tu jsem si koupil nedávno.

Poslouchám: Poslouchám toho spoustu. Třeba finské trio E.S.T., které hraje velmi zajímavé věci. Islanďany Bad , to je rovněž zajímavá muzika, a také Baltic Voices, což je velký estonský sbor, který prezentuje práce současných pobaltských autorů. Jsou to jenom sbory.

Viděl jsem: Byl jsem v Rudolfinu na výstavě současné čínské fotografie a některé věci se mi líbily. Přišly mi vtipné, hezké a zajímavé s výhradou, že celá výstava je strašně náročná. Je obrovská rozsahem, viděl jsem třetinu a byl jsem unaven.

Internet: Zabývám se na něm tím, čím se zabývat chci. Vnímám ho jako zdroj informací a rychlou poštu. Nezúčastňuji se her, chatů nebo on-line zábavných záležitostí. Neřeším přes něj ani muziku. 

Vídeňská architektura

Výstava o architektonickém vývoji Vídně a o snaze tamních památkářů udržovat a zachraňovat památky představuje řadu vídeňských architektů a kolem stovky objektů, školních budov, průmyslových staveb, obytných domů i bytů. Výstava ukazuje i čtyřmetrový model centra Vídně. Dokládá i snahu architektů a radních neopomíjet sociální aspekty urbanistických a architektonických projektů. Exponáty mají být inspirací i pro brněnskou radnici. "Vídeň a Brno mají v historii tolik společného, že by byla škoda se o to nezajímat. Navíc se s nadsázkou říká, že Brno je předměstím Vídně," uvedl architekt Jaroslav Josífek z brněnského magistrátu. Výstava už byla v Helsinkách, Hamburku, Varšavě a Paříži.

Brno, Centrum Fakulty stavební VUT, do 26. 11.

Radost: Mravenci snědli kočku

Severočeská Radost přinášela koncem osmdesátých let minimalistickou tvorbu, postavenou na jednoduchých melodiích a říkankovitých ovšem značně provokativních textech, které byly za hranicemi povoleného: Na tebe i na mě / Na každýho dojde / Neutečeš domu / Neutečeš k mámě. Občas Místy skupina vystačila se sloganem chlupatý bonbony špatně se polykaj, přičemž zdůraznila slovo první slovo. Znovuobnovenou skupinu posílil producent Miroslav Wanek, který povýšil hudební složku a přiblížil ji trochu pojetí svých Už jsme doma, aniž by však písně zbavil odzbrojující přímočarosti.

Guerilla Record 39:13

Reklama

Související témata:

Související články

Dana Bártu Sázava fest baví

V sobotu vrcholí třetí ročník Sázava festu, jehož výtěžek je věnován vozíčkářům. Areál Ostrov v obci Sázava opanovala hudba, i když nechyběla ani divadla....

Výběr článků

Načítám