Hlavní obsah

The Hives i Måneskin rozbouřili Rock for People Hope

Právo, Ludmila Žlábková

Když se krátce před pátečním vystoupením italské skupiny Måneskin, jednoho z trháků královéhradeckého festivalu Rock for People Hope, zatáhlo nebe a spustil intenzivní déšť, zejména pamětníkům zatrnulo. Zrušené vystoupení americké kapely Faith no More kvůli přívalové bouři je sice událostí devět let starou, v paměti účastníků přesto stále rezonuje.

Foto: Jan Šída

Zpěvák The Hives Pelle Almqvist byl nejvýraznější personou kapely.

Článek

V pátek déšť sice vyplavil několik stanů, ale vlastně jen pročistil vzduch. Takže ta hlavní průtrž tónů a živelné energie v podání vítězů Eurovize mohla začít. Måneskin, v překladu Měsíční svit, hráli jak vlastní skladby, tak covery. Hned dvakrát zazněla i I Wanna Be Your Slave, kterou Italové nedávno nazpívali s punkovou ikonou Iggym Popem. Na spolupráci s ním odkázali i svou verzí jeho písně I Wanna Be Your Dog.

Måneskin ale nebyli jedinými hvězdnými účinkujícími na festivalu. Na třicet vystoupení obstarali umělci z Čech i z dalších evropských zemí, včetně Švédů The Hives. Své zastoupení dokonce mělo i zámoří. Symbolickým návratem k živému koncertování totiž byla hudba texaské dvojice Missio, která se v Hradci Králové představila na posledním ročníku Rock for People v roce 2019. Navíc loni 10. března přijela zahrát pro vyprodané pražské Rock Café. Hodinu před začátkem byl ale vydán zákaz konání kulturních akcí nad sto osob. Byla tak první kapelou, které byl u nás kvůli covidu zrušen koncert.

Nejlepší letní festivaly v ČR 2022: Votvírák, Colours of Ostrava a další

Festivaly

Jak se vyjádřil ředitel festivalu Michal Thomes, letošní akce navzdory komplikacím splnila očekávání. Areál Festivalparku naplnilo povolených sedm tisíc diváků, brány pro další příchozí se zavřely už v pátek.

Letos se měl plnohodnotný Rock for People konat v červnu. Stejně jako loňský byl ale kvůli covidovým restrikcím zrušen a přesunut na 16. až 18. června 2022. Jednou z hlavních hvězd budou pětinásobní nositelé Grammy a členové rock’n’rollové síně slávy, americká skupina Green Day. V Hradci představí i novinku, album Fathers of All Motherfuckers.

„Dalšími headlinery budou Biffy Clyro, Royal Blood nebo Fall Out Boy. A to je teprve začátek. Čeká nás největší ročník v historii festivalu,“ věří mluvčí festivalu Anna Mašátová. Další jména pořadatelé prozradí už 19. srpna. Od pondělí 23. srpna bude také v prodeji limitovaná edice vstupenek. V platnosti zůstávají také vstupenky na zrušené ročníky Rock for People 2020, respektive 2021.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám