Hlavní obsah

Televizní Výměna manželek se blíží k plnoletosti. Zvyšuje odměnu pro účinkující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejstabilnějších televizních pořadů, který se v Česku vysílá, je reality show TV Nova Výměna manželek. Příběhy lidí, kteří se rozhodli na deset dnů vyměnit své partnery, děti, domy a životy, přičemž je sledují televizní kamery, se budou v září natáčet již 18 let. Od podzimu se také zvýší honoráře pro zúčastněné, a to na 150 tisíc korun.

Foto: TV Nova

Výměna manželek

Článek

TV Nova pořad stále považuje za úspěšný. Tvrzení opírá i o data z červencového průzkumu. V uplynulé jarní sezoně si ho nenechalo ujít 23,41 % diváků v cílové skupině 15–54, kteří v tu dobu seděli u televize. V širší cílové skupině pak každý díl sledovalo v průměru 642 tis. diváků starších čtyř let. Viděno z pohledu pohlaví, reality show výrazně láká ženy (40,18 %).

Společnost se mění

V pozadí pořadu je po celou dobu režisérka a kreativní producentka Jana Rezková. Ta na první díl zavzpomínala: „Točila jsem ho s kolegou Jiřím Hornychem v dubnu 2004, já jsem byla v Klánovicích a on byl na Moravě. Myslím, že nejen účastníci, ale i my jsme nevěděli, do čeho jdeme… Točili jsme stále a úplně všechno. Obě rodiny to tenkrát braly jako zábavu, takže to vlastně přirozeně plynulo.“

Foto: TV Nova

Jana Rezková stojí u Výměny manželek od prvního dílu

Doplnila, že TV Nova tehdy převzala úspěšný formát z ciziny. Za roky natáčení také mohla sledovat, jak se mění česká společnost. „Z našeho pohledu se české rodiny proměnily hlavně po boomu sociálních sítí, kdy se vytratila běžná komunikace mezi členy rodiny. Stále více vidíme, že páry spolu zůstávají hlavně z existenčních důvodů,“ zmínila.

Matěj Stropnický před kamerami vyměnil svého přítele za přisprostlou ženu

Koktejl

Za výjimečné považuje díly, s nimiž překročil štáb hranice, nejen geograficky: „První mezinárodní výměna v Rumunsku je moje srdcová záležitost, dodnes se s rodinou z Bígru stýkám. Samozřejmě první gay pár ve výměně se také řadí mezi mé přátele. Divácky atraktivní jsou i díly s VIP, rádi ukazujeme, že i tito lidé jsou schopni se postarat o běžnou domácnost.“

Výměna manželek, pravidla

  • Obě rodiny jsou po dobu deseti dní pod dohledem kamer. U každé je přítomen režisér-kameraman, asistent produkce a režie a technik. Během prvního, pátého a desátého dne jsou kameramani dva.
  • Natáčení začíná obvykle brzy ráno v době, kdy členové rodiny vstávají. Končí tehdy, kdy opět ulehají ke spánku. V noci štáb v domovech rodin není přítomen.
  • Pět dní se vyměnění řídí pokyny z „Manuálu domácnosti“, který pro ni připravila původní manželka/muž, tak aby chod domácnosti nebyl narušen příchodem nové osoby.

Nuda a peníze

A jaké jsou podle ní důvody, proč účinkující do všeho jdou? Zůstávají prý stejné: kromě financí jsou to nesoulady v rodině, snaha vyjasnit si, zda s partnerem (ne)chci zůstat, dobrodružství a narušení životního stereotypu. Lákavé jsou rovněž peníze, které za vše dostanou. První odměna pro účinkující činila 50 tisíc, v roce 2016 se zvýšila na sto tisíc korun. Nově, od září bude činit 150 tisíc Kč.

Zájemce televize stále má, i když již odvysílala přes 250 dílů. Některé byly velmi kontroverzní, velmi malá část skončila i tím, že lidé z projektu odstoupili. Obecné společenské výhrady vůči tomuto formátu se ozývaly a stále se ozývají hlavně v souvislosti s nezletilými dětmi, které se po souhlasu rodičů projektu pravidelně účastní.

Poslanci protestují proti Výměně manželek. Nova: proč tak pozdě?

Domácí

V polovině srpna 2020 se navíc během natáčení poblíž bydliště oběsil jeden z účastníků, policista. Policie následně obvinila člena externí produkce z přečinu vydírání. Toho se měl dopustit tím, že na účinkujícího tlačil, aby říkal do kamery rasistické názory, čímž měl usilovat o větší sledovanost pořadu.

Televize Nova vše odmítla, epizodu neodvysílala. Režisér byl o rok později u soudu osvobozen.

Anketa

Díváte se na Výměnu manželek?
Ano, poměrně pravidelně
22 %
Ano, jen občas
11 %
Ano, spíš ale výjimečně
12,5 %
Ne
54,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7611 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Výměna manželek

Výběr článků

Načítám