Hlavní obsah

Tabu padlo. Američtí filmaři točí příběhy z 11. září

Právo, Barbara Hajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmové studio Universal oznámilo, že prvního října začnou práce na novém filmovém projektu na téma tragédie 11. září. Film Let 93 se bude zabývat posledním z unesených letadel, o kterém se má za to, že s ním teroristé chtěli zaútočit na Washington. Cestující se jim ale zřejmě postavili na odpor a letadlo se nakonec zřítilo v Pensylvánii.

Článek

Let 93 má podle časopisu Variety poměrně skromný rozpočet 15 miliónů dolarů. Bude se natáčet především ručními kamerami a zčásti bude improvizován. Režisér, Angličan Paul Greengrass, je autorem oceňovaného dramatu Krvavá neděle o nepokojích v Severním Irsku či loňského špionážního hitu Bournův mýtus. Je možné, že Let 93 bude uveden na příštím festivalu v Cannes.

Po 11. září 2001 bylo téma teroristických útoků pro americkou populární kulturu tabu. Z úcty k obětem pozdrželo studio Warner Brothers premiéru filmu Protiúder s Arnoldem Schwarzeneggerem a Columbia stáhla upoutávky a plakáty k filmu Spiderman, na kterých figurovaly mrakodrapy Světového obchodního centra. To se nyní změnilo.

Jiný film o 11. září už připravuje pro studio Paramount Oliver Stone. Titul filmu dosud není znám, ale děj se prý bude soustředit na osudy policistů uvězněných v hořících věžích newyorského Světového obchodního centra. V hlavní roli se objeví Nicolas Cage.

Studio Columbia pak již v únoru zakoupilo práva na zfilmování knihy dvou reportérů New York Times, 102 minut, jejíž název se vztahuje k intervalu mezi nárazem prvního z letadel a zřícením první věže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám