Hlavní obsah

Světová hvězda funku Fred Wesley v Praze i v Ostravě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Lucerna Music baru, v Plzni a v Ostravě vystoupí americký funkový mistr Fred Wesley, slavný pozounista, producent a skladatel. Hrál mimo jiné s Georgem Clintonem i Jamesem Brownem.

Článek

Fred Wesley vystoupí v Praze 21. května, v Ostravě v Parníku 22. května a v Plzeňském House of Blues 23. května. V České republice je mimo jiné známý tím, že se podílel na písničkách skupiny Monkey Business.

Wesley nasával atmosféru černé muziky od dětství, jeho otec vedl v rodné Alabamě big band. V roce 1967 byl mladý pozounista přijat do skupiny Jamese Browna, kde postupně povýšil na hlavního aranžéra. Později přestoupil k další legendární postavě funku, excentrickému a teatrálnímu Georgi Clintonovi, který založil špičkové psychedelicky laděné formace Funkadelic či Parliament a P Funk.

V 80. letech chvíli hrál i v Count Basie Orchestra a vydal jazzové album. Jako hráč nebo producent se podílel na nahrávkách Raye Charlese, Red Hot Chili Peppers, Curtise Mayfielda, De La Soul či Maceo Parkera. S Parkerovou kapelou vystupoval v devadesátých letech, v současnosti je na turné se svým Funk bandem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám