Hlavní obsah

Svérázný svět českého street artu poprvé knižně

Právo, Kateřina Farná

„Street art není škola, styl ani program. Nesjednocuje ho technika nebo námět. Street art je pro někoho umění, pro druhé vandalismus…,“ píše historik umění Tomáš Pospiszyl na úvod knihy Street Art Praha, historicky první souborné publikace o streetartovém umění ulic české metropole.

Foto: Právo

Úroveň a nápaditost jednotlivých děl bývá někdy ohromující.

Článek

Tento neřízený, mnohdy svérázný proud vizuálního vyjádření stojí těsně vedle graffiti, často se navzájem mísí a ovlivňují. Výživná, především obrazová kniha mapuje street art v Praze za posledních pět let, přičemž zahrnuje nejen ukázku samolepek a nástřiků (stickers a stencils), které tvoří gros, ale také 3D graffiti, plakáty, mozaiky, prostorové instalace, videoprojekce i různé reliéfy.

„Škála sdělení street artu je – i vzhledem k téměř neomezeným formálním možnostem a kombinacím textu a obrazu – oproti tradičnímu graffiti daleko širší. Jeho poselství je často politické a protikonzumní. Mnoho autorů vytváří subverzivní varianty kulturních archetypů, používá a zneužívá různých marketingových technik…,“ píše dále Pospiszyl.

Celkově se do publikace dostalo na 900 děl zavedených jmen jako Pasta (ten má na svědomí rovněž výběr fotografií), Point alias výtvarník Jan Kaláb, Cheetism, Zipper, Pash nebo Epos.

Street art je pomíjivé umění, proto některé kousky již vzal čas a nová omítka. V této monografii však „žijí“ svým životem dál.

„Mnohokrát se stalo, že jsem uviděl nějaký ‚piece‘ ráno, a když jsem se odpoledne vracel s fotoaparátem, už jsem nic nenašel,“ uvádí ve svém komentáři sběratel Ištván Lékó.

Svou českou galerijní premiéru si street art odbyl minulý měsíc, kdy skončila výstava v pražské Galerii Školská 28. V rámci tohoto projektu vydalo nakladatelství Arbor Vitae (462 stran, 680 Kč) tuto svým způsobem unikátní knihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám