Hlavní obsah

Support Lesbiens vydávají album Midlife

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ryze týmovou prací je materiál na nové desce skupiny Support Lesbiens Midlife. Vedle Michala s Tomanem, neoddiskutovatelně pilířů formace, přiložili autorskou ruku k dílu i baskytarista Jan Daliba, bubeník Tomáš Novák a především nový kytarista René Rypar. Zpěvák Kryštof Michal ke jejich hudbě říká:Víme už, že mince nemá jen dvě strany.

Foto: Robert Vystrčil
Článek

Po úspěších dvou předešlých desek Regeneration? (2001) a Tune Da Radio (2002) se od vás automaticky očekává další úspěšné album. Byla pro vás při nahrávání novinky ta skutečnost svazující?

Svazující ani ne, spíš jsme se díky ní dokázali v určitých situacích emocionálně víc vyšťavit. Fanoušci od nás očekávají, že vytvoříme další slušné písničky, hudební kritici čekají, že nahrávka bude mít navíc k těm slušným písničkám ještě ekvivalentní zvuk. My jsme si uvědomovali, že by bylo dobré vytvořit album kvalitativně se těm předešlým minimálně přibližující.

Na jaře jste se rozloučili s kytaristou Yardou Helešicem, producentem dvou předešlých desek. Obejít se bez něho pro vás asi bylo věcí osobní prestiže, ne?

Že jsme schopni bez něho dál existovat, považujeme za samozřejmost, byť se mu podařilo v médiích vzbudit zdání, že to tak není. V Support Lesbiens se dosud vystřídalo třináct lidí, čili dojem, že Support Lesbiens byla tříčlenná kapela, shodou okolností na přání Helešice, byl nesprávný. Podle mě jsme novou deskou dokázali, že jsme schopni vytvořit písničky, které jsou možná kvalitnější než ty předcházející. Helešicovo producenství jsme zastali tím, že jsme nahrávali živě, jako v polovině devadesátých let na našich úplně prvních deskách. Dopadlo to dobře, pracovali jsme celkem čtyři měsíce.

Jste tedy spokojeni?

Mám dojem, že se nám podaří nezklamat ani fanoušky, ani hudební kritiky. Těší mě, že se nám nahrávku povedlo posunout do rozměru živého zvuku, o kterém jsme se dlouho bavili a chtěli jsme ho znovu zkusit. Trend na předešlých dvou deskách byl bohužel opačný.

Kompletní rozhovor s Kryštofem Michalem vyjde v úterním vydání deníku Právo. 

Reklama

Související témata:

Související články

Support Lesbiens nadále jenom ve dvou

Jádro skupiny Support Lesbiens, která se v posledních letech výrazně prosadila na tuzemské scéně, se zúžilo ze třech lidí na dva. Zpěvák Kryštof Michal...

Yarda Helešic byl vyhozen ze Support Lesbiens

Zpěvák Kryštof Michal a kytarista Hynek Toman ze skupiny Support Lesbiens vydali ve středu prohlášení, v němž oznámili, že se rozešli s kytaristou Yardou...

Support Lesbiens na koncertním DVD

Pražská rocková skupina Support Lesbiens vydává tento týden na DVD s názvem Live záznam koncertu, který nahrála 1. března ve studiu České televize v Praze....

Výběr článků

Načítám