Hlavní obsah

Suchý píše scénář Evropského večera

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Básník, textař a herec Jiří Suchý pracuje na scénáři slavnostního večera, jímž pražské Národní divadlo oslaví 30. dubna vstup České republiky do Evropské unie.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě 9.9.2014: Matěj Fabián: Klimt´s Death Meets Skywalker

Článek

"Vím, že to začne převyprávěnou bájí o Európě a bílém býkovi, který ji unesl. Proměnil se v něj vládce bohů Zeus, který se do ní zamiloval. Světadíl, který ji přijal, dostal její jméno. Pak bych chtěl zauvažovat o tom, co od Evropské unie očekáváme, a co bychom jí mohli poskytnout my," řekl Suchý.

Evropský večer, na němž se podílí operní, baletní i činoherní soubor první scény, vyvrcholí Ódou na radost z Beethovenovy 9. symfonie pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Zdeňka Mácala. Orchestr a sbor ND bude dále řídit Oliver Dohnanyi.

Fakt, že supervizi večera přijal ministr kultury Pavel Dostál, Suchý uvítal. "Nejsem politolog a nerad bych se dopustil nějakých nepřesností. Proto budu rád, když se na to pan ministr podívá." Suchého text bude interpretovat Taťjana Medvecká a tenorista Štefan Margita, který v programu vystoupí vedle pěvců Mirelly Freniové, Nikolaje Giaurova, Gabriely Beňačkové aj. Z činoherního souboru se večera zúčastní Vlasta Chramostová, Iva Janžurová, Věra Galatíková, Radovan Lukavský, Jan Kačer a Václav Postránecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám