Hlavní obsah

Struny podzimu zahájí Laura Mvula

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu už tradičně nabídne naprosto různorodou hudbu. Program 23. ročníku zahájí 15. října v pražském Foru Karlín Laura Mvula, britská zpěvačka a pianistka.

Foto: archiv Strun podzimu

Laura Mvula, jedna z hvězd festivalu.

Článek

V české metropoli se představí poprvé. Doprovodí ji Filharmonie Brno a česko-slovenské jazzové trio Levíček–Uhrík–Novák, které vzniklo pro účely tohoto koncertu.

Struny podzimu přinesou mimo jiné návrat amerického saxofonisty Charlese Lloyda. Jazzman, který pronikl i na rocková pódia společně s kapelami The Doors nebo Beach Boys, se do Prahy vrátí po osmi letech. Se svým kvintetem se představí 31. října v Rudolfinu.

Další program nabídne 25. října v La Fabrice pražskou premiéru uskupení Jack Quartet, které deník New York Times označil jako „nejzásadnější americké kvarteto“ či scénický projekt věnovaný Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi. Během něho promění 19. října scénograf Michal Caban Rudolfinum na barrandovské studio šedesátých let.

Pořadatelé připravili také doprovodný program Offstrings čítající dva minifestivaly. Týden americké hudby vzdává hold průkopníkům americké moderní muziky od Johna Cage přes Steva Reicha až po ryze současná díla. Minifestival Struny ve filmu, který hostí nově otevřené pražské kino Edison Filmhub, oslavuje vztah mezi hudbou, filmem a televizí.

O zakončení přehlídky se 13. listopadu v Lucerně postarají legendy hiphopové scény De La Soul a progresivní jazzový bubeník Chris Dave.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám