Hlavní obsah

Strana CSU podala trestní oznámení na MTV

Novinky, Stanislav Dvořák

Skandál kolem anglického seriálu Popetown narůstá v obludnou politicko-kulturní frašku. Seriál ve Velké Británii v televizi vůbec neodvysílali a nakonec ho vydali jen na DVD. Německá odnož MTV ho ale chce spustit - vyvolala tím protesty církve a vysoce postavených politiků. Popetown se probírá v bavorském parlamentu a padlo i trestní oznámení.

Článek

Šéf bavorské frakce CSU Joachim Herrmann podal trestní oznámení kvůli reklamě na seriál, ve které ležel kreslený Ježíš pod křížem a díval se na televizi. Scénu korunoval kontroverzní nápis: Místo visení se směj. Samotný seriál (produkt veřejnoprávní BBC), který je velmi hrubou až vulgární parodií, zesměšňuje katolickou církev (nikoliv Ježíše), politikovi nevadí.

Trestní oznámení dorazilo na berlínské státní zastupitelství v úterý. Jeho šance jsou ale podle časopisu der Spiegel mizivé. V Německu už policie podobné otázky řešila a trestní stíhání šlo do ztracena, nikdo odsouzen nebyl.

Herrmann to pravděpodobně ví, a tak vyhrožuje změnou zákona - pokud trestní stíhání neuspěje. Bavorská ministryně spravedlnosti Beate Merková už dostala zadání vypracovat do července novelu.

Zelení odmítají názor CSU jako demagogii

Politik evidentně ztrácí nervy, stejně jako církevní hodnostáři, a používá neadekvátních přirovnání, aby dokázal nebezpečnost rouhání. Na půdě bavorského Landtagu (zemský parlament) dokonce mluvil o Talibanu, který rozstřílel sochy Budhy - na tom je prý vidět, kam to vede: "Ke strašlivým útokům na New York a Washington z 11. září!"

Ulrike Goteová (Zelení) s ním nesouhlasí a říká, že Popetown je jen "nepříliš podařená satira o římsko-katolické církvi. S vírou to nemá nic společného." Sociální demokraté zase upozorňují, že CSU jedná nerozumně, protože svou hysterií jen dělá seriálu reklamu. 

Aféru rozpoutala před velikonocemi katolická církev, konkrétně biskup Heinz Josef Algermissen z německé Fuldy. Žádá zákaz celého seriálu, nejen reklamy, a tlačí na zadavatele reklamy, aby televizi MTV ignorovali. K biskupovi se přidal mnichovský arcibiskup a potřebu vyjádřit se pocítil dokonce i předseda strany CSU a katolík Edmund Stoiber. V rozhovoru pro časopis Focus zmínil, že by urážky náboženského cítění trestal přísněji a zdůraznil přílišnou liberálnost a malou náboženskou zapálenost Němců a potažmo i Evropanů.

Anketa

Souhlasíte s německým politikem, že zlehčování náboženství vede k terorismu?
Je to nesmysl
82,9 %
Možná to vzdáleně souvisí
6,6 %
Je to pravda
10,5 %
Celkem hlasovalo 1928 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám