Hlavní obsah

Stav nosníků Polívkova divadla a kina Scala je horší, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem prázdnin začal v budově, ve kterých na dvou brněnských adresách – Jakubské a Moravské náměstí – sídlí Divadlo Bolka Polívky (DBP) a oblíbené univerzitní kino Scala, komplexní stavebně technický průzkum, který posuzuje aktuální stav této budovy. První etapa prací, která posuzuje statiku domu, měla být hotova do konce srpna. Na žádost odborníků se prodlouží.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Do vadných nosníků byly ihned po objevení praskli zabudovány senzory, které hlídají statiku budovy, která však potřebuje důkladnou opravu.

Článek

„Při průzkumu nosných pilířů byly odhaleny další poruchy, které byly skryty. Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z tohoto důvodu se ale bohužel práce prodlouží o jeden měsíc. Výsledky první etapy prací bychom měli znát na konci září letošního roku. Na jejich základě budeme moci rozhodnout, zda v budově půjde dočasně obnovit provoz Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). S aktuálním stavem byli seznámeni zástupci Divadla Bolka Polívky a Masarykovy univerzity, která má na starosti Univerzitní kino Scala.

Střechu nad diváky kina i Polívkova divadla pohlídají citlivá čidla

Kultura

„Samozřejmě jsme doufali, že se po prázdninách na Jakubské náměstí vrátíme, byť jen na omezenou dobu, a předprodej vstupenek na novou sezonu jsme zahájili se standardním předstihem. V tuto chvíli tak děláme vše pro to, abychom nemuseli rušit připravený program, a věříme, že se nám podaří najít řešení. Informace o prodloužení prací je pro nás čerstvá – divadelní budovu nyní neužíváme, protože se věnujeme zajištění hladkého provozu Letní scény DBP v amfiteátru na Kraví hoře, takže jednání o alternativních prostorech jsou teprve v počátcích,“ uvedla projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky Simona Kostrhunová.

Hledání nové scény pro Polívkovo divadlo v Brně se zbytečně dramatizuje

Kultura

„Se situací jsme srozuměni, protože se zástupci města komunikujeme ohledně Scaly permanentně na všech úrovních. Aktuální zjištění pro nás znamená, že Masarykova univerzita bude nucena směrem k novému akademickému roku hledat prostory pro výuku v rámci vlastních kapacit. Zejména filozofická fakulta pak bude muset přizpůsobit využití svých prostor pro studijní programy, které pro přednášky Univerzitní kino Scala využívají. Také další aktivity jako společenské akce, konference, naplánovaný kulturní program či akce našich partnerů, včetně promítání filmových projekcí, budou muset být buď zredukovány, či přesunuty do jiných prostor, ať už univerzitních, či externích,“ uvedla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

Druhá etapa stavebně technického průzkumu je naplánována na leden a únor příštího roku. Poté statici předají finální zprávu zástupcům města. Zatímco Divadlo Bolka Polívky by mohlo v případě potřeby najít novou scénu v Bílém domě, v Sále Břetislava Bakaly, náhradní prostory pro Scalu se stále hledají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám