Hlavní obsah

Státní opera Praha otevírá sezónu festivalem italských oper

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival italských oper otevře ve čtvrtek 20. srpna novou sezónu Státní opery Praha (SOP). Jeho sedmnáctý ročník nabídne do 5. září představení oper Giuseppe Verdiho (Nabucco, Rigoletto, Aida a La traviata), Giacoma Pucciniho (Madam Butterfly a Tosca) a Gioacchina Rossiniho (Lazebník sevillský).

Článek

Úvodní představení Verdiho Nabucca zazní pod taktovkou anglického dirigenta Hillary Griffithse, v roli Abigail vystoupí bulharská sopranistka Jordanka Derilova, která byla letos v květnu v Dessau vyznamenána titulem „komorní pěvkyně“.

V letech 1998–2003 byla sólistkou Státní opery, kde zpívala Abigail (Nabucco), Leonoru (Trubadúr), Amélii (Maškarní ples), Alžbětu (Don Carlos), Tosku, Čo-Čo-San (Madam Butterfly) a Aidu, s níž excelovala také na turné SOP po Japonsku po boku Josého Cury.

V roce 2003 získala stálé angažmá v Anhaltisches Theater Dessau, kde o tři roky později debutovala v roli Isoldy, za niž byla nominována na ocenění Pěvec roku časopisu Opernwelt. Od roku 1993 zahajuje SOP sezónu cyklem italských oper (původně Verdi Festival), jímž se hlásí k tradici Nového německého divadla, kde v roce 1899 uspořádal tehdejší ředitel Angelo Neumann poprvé tzv. Maifestspiele, jež se záhy staly velmi populární a na něž byly zvány největší operní hvězdy.

Od roku 2005 se dramaturgie Státní opery rozhodla festival rozšířit o díla dalších italských skladatelů, letos Pucciniho a Rossiniho.

Reklama

Související témata:

Související články

Eva Urbanová: V autě už si nezpívám

Jako malá tančila doma u kamen, pak zpívala v rockové skupině, teď už přes dvacet let žije v operním světě. Pracovně je zadaná do roku 2011, volný čas tráví...

Výběr článků

Načítám