Hlavní obsah

Státní cenu za literaturu získal Petr Král, za překladatelství Pavel Dominik

Právo, cg

Státní cena za literaturu byla v pondělí večer udělena Petru Královi za titul Vlastizrady s přihlédnutím k celoživotnímu dílu. Za překladatelství ji získal Pavel Dominik za překlad knihy Vladimira Nabokova Ada aneb Žár s přihlédnutím k dosavadnímu dílu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Král

Článek

Básník, prozaik, esejista a překladatel Petr Král vystudoval dramaturgii na pražské FAMU, v šedesátých letech patřil k postsurrealistické skupině kolem Vratislava Effenbergera. Roku 1968 emigroval do Francie, kde brzy začal psát i francouzsky.

V roce 1983 vydal rovněž ve Francii obsáhlý sborník Surrealismus v Československu. Mezi další jeho díla patří knihy Éra živých, Základní pojmy, Masiv a trhliny, či Pro anděla.

Překladatel a tlumočník Pavel Dominik se věnuje především dílům Vladimira Nabokova a Salmana Rushdieho. V roce 1991 za Nabokovovu Lolitu získal nejvyšší tuzemské překladatelské ocenění, Cenu Josefa Jungmanna.

Klíčový zjev 

Cena ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla byla udělena Petru Oslzlému a to za celoživotní autorskou, dramaturgickou i organizační práci v oblasti alternativního a studiového divadla a za jeho podíl na vyprofilování Divadla (Husa) na provázku, souboru, který svým uměleckým přínosem i společenskými postoji patřil ke klíčovým zjevům československé kulturní scény sedmdesátých a osmdesátých let.

V oboru hudby Janu Koubovi za celoživotní muzikologickou činnost mezinárodního dosahu a významu, již provozoval v souladu se svými následováníhodnými občanskými postoji.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ocenění za přínos v oblasti kinematografie a audiovize získal František Filip (vlevo), vpravo je ministr kultury Daniel Herman.

Za výtvarné umění Charlottě Kotíkové za celoživotní teoretickou a kurátorskou práci, propagaci a prezentaci českého umění v zahraničí a stále aktuální podnětné působení na české i mezinárodní scéně současného výtvarného umění.

Oscarový snímek 

V architektuře Zdeňce Vydrové za dlouhodobou aktivní a koncepční činnost městské architekty Litomyšle a otevření historického města současné kvalitní architektuře.

Byly uděleny i Ceny MK za přínos v oblasti kinematografie a audiovize, které získali televizní režisér František Filip a filmový režisér Elmar Klos in memoriam. Filip vytvořil řadu úžasných seriálů jako Tři chlapi v chalupě, Sňatky z rozumu, F.  L. Věk, Chalupáři, Cirkus Humberto a další. Je i filmovým tvůrcem, mj. snímku Utrpení mladého Boháčka.

Největším dílem Elmara Klose byl oscarový snímek Obchod na korze, vytvořený spolu s Jánem Kadárem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám