Hlavní obsah

Spisovatelka Kateřina Janouchová byla ve Švédsku odsouzena za islamofobii

Soud ve švédské Uppsale odsoudil spisovatelku Kateřinu Janouchovou za hrubou pomluvu. Dopustit se jí měla v souvislosti se školní výukou ve městečku Tierp, kde v březnu 2020 učili formou divadla devítileté děti rozdíly mezi náboženstvími. Když došlo na islám, nastal problém. „Já jsem o něm napsala. Paní učitelka mě zažalovala,“ uvedla pro Novinky.cz Janouchová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Janouchová

Článek

Česká spisovatelka žijící desítky let ve Švédsku je známá svými tvrdými postoji vůči přistěhovalcům a islámu.

Případ výuky popsala jako typický příklad „islamizace“ jinak laického Švédska: „V kostce jde o to, že školáci měli sehrát jakési představení. Vcítit se do pocitů dětí různých náboženství. Jako první se vyučovalo křesťanství, kde ovšem mohly muslimské děti zůstat mimo dění ve třídě. Když přišel na řadu islám, křesťanské děti tuhle šanci nedostaly. Jedna z holčiček se ovšem výuky odmítla zúčastnit. Pochází z velmi věřící křesťanské rodiny a tohle bylo pro ni nepřípustné. Nechtěla psát, že patří Alláhu.“

Aféra na sociálních sítích

Incident vyvolal pozdvižení v místní komunitě. Se školou jej řešila i maminka dívenky, která se z rozhořčení vypsala na sociální síti. „Já jsem se kauzy ujala jako novinářka,“ řekla Janouchová.

Kateřina Janouchová: V Česku se lidé bojí silných žen

Styl

Nicméně soud v Uppsale ve čtvrtek odsoudil Janouchovou za to, že atmosféru na sociálních sítích nepřiměřeně vyhrotila svými nepravdivými tvrzeními. Pedagožku navíc konkrétně jmenovala.

Školu následně museli hlídat, výhrůžky chodily nejen učitelce, ale i vedení. Žalobu pak na Janouchovou podala samotná paní učitelka, která výuku vedla. Vadilo jí právě zveřejnění jejího jména a poškození její pověsti. A soud jí dal tento týden za pravdu.

Vysoké odškodnění pro učitelku

Janouchová má učitelce zaplatit odškodné ve výši 50 tisíc švédských korun a navíc pokutu plus soudní náklady, které dosáhnou dalších téměř dvaceti pěti tisíc švédských korun. Celkově tak má zaplatit podle soudu v přepočtu zhruba 170 tisíc českých korun.

„Případ se projednával od začátku září. Je v něm hodně emocí, méně faktů. S rozsudkem nesouhlasím, odvolám se. Situace mi hodně připomíná komunismus. Sama jsem chodila do školy, kde se vyučovaly doktríny,“ řekla pro Novinky.cz samotná Janouchová.

Podle ní je konflikt pro Švédsko vypovídající: „Obvinění z islamofobie jsou tu častá. Podobně často padají rozsudky.“

Reklama

Související témata:
Kateřina Janouchová

Výběr článků

Načítám