Hlavní obsah

Spisovatel Pratchett trpí Alzheimerovou chorobou

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský spisovatel, autor mnoha bestsellerů Terry Pratchett (59) trpí vzácnou formou Alzheimerovy choroby, která se u něj zatím projevuje v ranném stadiu. Pratchett to oznámil na internetových stránkách ilustrátora svých knih Paula Kidbyho.

Článek

Lékaři spisovateli již v létě sdělili, že v minulých letech utrpěl lehkou mozkovou příhodu, o níž však neměl tušení. Testům se podrobil až poté, co zjistil, že má problémy s koordinací některých pohybů rukou. Pratchett by – jak sám uvedl – své onemocnění rád ještě nějakou dobu tajil, avšak nadcházející kongresy, kterých se má zúčastnit, i závazky vůči vydavateli jeho děl jej přiměly ke zveřejnění této skutečnosti.

Věří, že stihne ještě napsat několik knih. Nyní dokončuje román s názvem Nation (Národ). Pratchett proslul především cyklem humoristické fantasy o Zeměploše, plochém světě, který pluje vesmírem na zádech obrovské želvy. Jeho knihy byly přeloženy do 33 jazyků a celosvětově se jich prodalo přes 45 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám