Hlavní obsah

Španělský Medicus v brněnském kabátě nadchnul německé publikum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako cesta anglického chlapce Roba Colea z příběhu Ranhojič, jemuž zemřela maminka na „postranní nemoc“ a on se z Londýna vydal až na Dálný východ, aby v prostředí křesťanům nepřátelském pronikl do umění lékařského, je poněkud složitá cesta muzikálu Medicus. Ten nově připravil pro německé publikum brněnský režisér Stanislav Moša s realizačním týmem Městského divadla Brno.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Muzikál Medicus, který nastudovalo a s realizačním týmem a mezinárodním obsazením připravilo Městské divadlo Brno pro diváky v Německu, je velkolepou podívanou.

Článek

V Mnichově, kde se na konci minulého týdne uskutečnila veřejná generálka a vzápětí premiéra představení s jasným rukopisem brněnské muzikálové školy, publikum oběma představením tleskalo vestoje.

A zřejmě nezůstane jen u plánovaných čtrnácti repríz. Už po premiéře totiž přítomní promotéři projevili zájem o představení i do dalších německých měst.

Příběh podle knihy amerického spisovatele Noaha Gordona, který do světové literatury vstoupil trilogií Dynastie Coleových, z níž nejznámější Ranhojič z roku 1987 byl zfilmován v roce 2013 s Benem Kingsleym a Tomem Paynem, byl i inspirací pro španělské autory, kteří v roce 2018 podle něj stvořili muzikál El Médico.

Brněnská Horečka sobotní noci zvedla ze sedadel německé publikum

Kultura

„Naše divadlo v Brně bylo první mimo Španělsko, kterému bylo umožněno inscenovat loni muzikál Medicus. Líbil se jak španělským autorům, tak německým zprostředkovatelům pro německá práva natolik, že se nyní Rob Cole dostal i do Německa. Mnichov nebyl vybrán náhodou. Zdejší Deutsches Theater München s dvanácti sty míst je totiž centrem muzikálového divadla v zemi,“ popsal cestu inscenace ze Španělska přes Brno do Německa režisér představení Stanislav Moša.

Představení u sousedů připravil se svým asistentem režie Karlem Škarkou, o působivou scénu se postaral s Brnem spolupracující Christoph Weyers, choreografii měl na starosti Michal Matěj, pod tvorbu kostýmů se podepsala výtvarnice Andrea Kučerová, světla jsou dílem Martina Seidla a velkou zásluhu na úspěchu má v tvůrčím týmu i orchestr MdB, který v Mnichově hraje o devíti lidech pod vedením Dana Kalouska.

Neviditelní, ale neméně důležití jsou všichni členové technického týmu z Brna, který se na představení podílí po technické stránce.

Všichni herci byli vybráni konkurzem. „Ty byly v Berlíně už na jaře. Vybírali jsme ze dvou set uchazečů a důraz kladli na pěvecké i herecké schopnosti… Angažovali jsme třiadvacet kolegů, z nichž čtyři jsou i z Brna,“ uvedl režisér.

Konkurzem vybraní herci z Německa a Rakouska pak bydleli čtyři neděle v Brně a zkoušeli od deseti od rána do deseti do večera. „Zkoušky probíhaly na našem jevišti a potom jsme celý ten ‚cirkus‘ přestěhovali do Mnichova, kde jsme měli dva dny pro přípravu v jiných podmínkách,“ popsal přípravy Moša.

Jak doplnil, shodou okolností představení publiku přinesli v době, kdy světem otřásá válka v Izraeli. „Příběh z dávného středověku ukazuje, jak mocný a nebezpečný je fanatismus a jak důležité je uvědomit si, že bůh je jen jeden, což je i myšlenka, která v našem představení zaznívá,“ dodal bezprostředně po premiéře režisér.

Medicus se vydá na dlouhou cestu do Orientu poprvé i z Brna

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské divadlo Brno

Reklama

Související témata:
Muzikál Medicus

Výběr článků

Načítám