Hlavní obsah

Španělka, která zničila fresku v kostele, prodala obraz za 20 tisíc

Na 1080 dolarů (více než 20 000 korun) se v dražbě na internetovém aukčním webu eBay prodal obraz postarší Španělky, kterou proslavilo zpackané zrestaurování fresky Ježíše Krista v kostele nedaleko španělské Zaragozy. Napsal to server theolivepress.

Foto: Profimedia.cz

Cecilia Giménezová

Článek

Nový majitel podle agentury AP za amatérské dílo Las Bodegas de Borja (Vinné sklepy Borje) nabídl více než trojnásobek původní ceny.

Obraz s výjevem z Borje, malé obce na severovýchodě Španělska, do dražby dala křesťanská rozhlasová stanice v nedaleké Zaragoze, které ho Cecilia Giménezová věnovala. Výtěžek prý půjde katolické charitě Caritas. Na obraz přišlo 52 nabídek.

Giménezová se v srpnu stala senzací, když se na vlastní pěst chopila restaurátorského štětce a "opravila" fresku Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze, která byla více než sto let chloubou kostela v Borji. Nástěnná malba chátrala kvůli vlhkosti. Její iniciativa se stala ihned hitem na internetu a obrázky zfušovaného díla se objevily na tričkách, plakátech a dalších předmětech. [celá zpráva]

Španělský web theolivepress.es napsal, že Giménezová nejdříve před médii prchala, postupně se ale se zájmem médií začala sžívat a příští rok se bude objevovat ve španělské televizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám