Hlavní obsah

Soutěž netradiční formy přednesu poezie vyhrál student z Brna

– OLOMOUC
Novinky, kf, Novinky

Třiadvacetiletý brněnský student Tomáš Vtípil vyhrál v sobotu večer na olomouckém výstavišti Flóra II. celostátní finále ve slam poetry, které bylo součástí festivalu Poezie bez hranic. Slam poetry je veřejný přednes vlastní poezie, kde je stejně důležitý text jako expresivní podání.

Foto: Tom Droppa
Článek

Jak jste se cítil před finále?

Popravdě, byl jsem dost nervózní, protože jsem teprve podruhé v životě vystupoval před širší veřejností. Sice jsem předtím párkrát předčítal kamarádům nebo u nás v hospodě, kde pořádáme literární večery, ale to se skutečně nedá srovnávat s večerem, kdy přišlo přes dvě stě lidí. Do Olomouce, kde jsem ještě nikdy nebyl, jsem dorazil půl hodiny před začátkem, takže to bylo všechno takové hektické.

Proč jste se přihlásil a vybral si k prezentaci svých básní právě slam?

Nejprve chci zdůraznit, že se rozhodně nepovažuji za básníka a své texty bych za poezii fakt neoznačil. Což mě vlastně ospravedlňovalo se sem přihlásit. O slam poezii jako takové jsem před tím nevěděl skoro nic, jenom jsem zaznamenal loňské vítězství Mariana Pally. Hlavní důvod byl čistě praktický. V Brně jsem na ulici zahlídl plakáty na soutěž v poezii, kde vítěz bere třicet tisíc. Tak jsem si řekl, no proč ne, za zkoušku nic nedáš...

V dnešním klání byla konkurence dost silná. Kdo byl pro vás největším soupeřem?

Nejen já, ale i ostatní kluci, cítili sílu, kterou vyzařoval Jiří Černý, herec z Činoherního studia v Ústí n./Labem. Jeho ostré a profesionální vystoupení bylo velmi sugestivní. Nutno podotknout, že kvalitní byli všichni.

Na slam poezii je právě zajímavé, že jde nejen o text, ale i o jeho podání. Mnohdy je podání rozhodující...

Myslím si, že cestu k vítězství v téhle soutěži provází náhoda a štěstí. Jde hlavně o to skloubit příznivě text s jeho podáním a prostě se naladit na publikum. Pokaždé to samozřejmě neplatí. V tom je tak trochu kouzlo slam poezie. To žes jednou vyhrál, neznamená,  že s tím samým textem vyhraješ znovu.

Studujete Filosofickou fakultu v Brně, obor s komplikovaným názvem - Sdružená uměnovědná studia. Čemu se kromě psaní věnujete?

Hraju na housle v kapele Čvachtavý lachtan. Občas pro ně i něco napíšu. Můj obor je víceméně hudební a řekl bych, že mě víc zajímá hudba než psaní... I o tom může být slam - spojení melodie a slov v působivý celek.

Diváky i porotu jste oslovil byť krátkými, přesto velmi vtipnými a výmluvnými texty. Jaká literatura je vám nejbližší, kdo z autorů vás nejvíce ovlivnil?

Z básníků K. H. Borovský, byla to první poezie, kterou jsem soustavně četl. Vyrostl jsem na undergroundu, na autorech jako Ivan M. Jirous, na hudbě Plasticů.  Ze světových autorů pak William S. Burroughs či Daniil Charms. Hudba mě ovlivňuje stejně jako literatura. Poslouchám nejen underground, ale i jazz, jeho klasické i moderní formy, či drum 'n' bass.

Reklama

Související články

Slam poetry poprvé u nás

První česká soutěž ve slam poetry se uskuteční v nejbližších dnech. České kolo se koná v pondělí 22. září od 19.00 hodin v pražském klubu Vagon. Vystoupí...

Skandál na Slam poetry: boj na ostří nože

Slam poetry, nový trend v živé prezentaci poezie, má od soboty prvního českého mistra - stal se jím v Olomouci na národním finálem Marián Palla. Přišly i první...

Výběr článků

Načítám