Hlavní obsah

Sonic Weave: kanadská hudba v plné šíři

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aktuální trendy, ale také šíři kanadské hudební scény představí ve čtvrtek pražském klubu Roxy festival Sonic Weave. Jeho hlavní hvězdou je známý DJ Kid Koala, kromě něj však diváci uslyší i představitele world music.

Článek

Jedním je guinejský zpěvák Alpha Yaya Diallo, dalšími pak skupina Tasa, která spojuje indickou hudbu s jazzem, a zpěvačka Tanya Tagag, v jejíchž žilách koluje inuitská nebo chcete-li eskymácká krev.  Dále se představí newgrassové duo Zubot & Dawson a zazní keltská hudba v podání Les Batinses, kteří se hlásí k Pogues. 

Kid Koala, který je poloviční Číňan, je nejznámějším z účinkujících. Svá alba vydává u přední firmy Ninja Tune a gramofony roztáčel i před Radiohead a Coldcut. Není však jen DJ, studoval hru na klavír, kterou míní uplatnit i na svém novém albu.

Za pozornost stojí i Tanya Tagag, kterou si vybrala Björk, aby zahajovala její vystoupení. Zpěvačka, jejíž matka je Inuitka, se věnuje tradičnímu hrdelnímu zpěvu Inuitů, při němž dvě ženy stojí proti a vyrážejí zvuky v rytmu dechu. Často napodobují zvuky přírody, například hřmot praskajícího ledu až do chvíle, kdy se jedna z nich začne smát. Doprovázet ji bude DJ Michel Deveau.

Alpha Yaya Diallo je typickým představitelem world music poslední dekády. Hrál se skupinou Fatala, která vydávala desky na značce Petera Gabriela Real Wold. V roce 1991 se rozhodl zůstat v Kanadě, africké hudbě však zůstal věrný.

Radikálnější je přístup pětičlenného souboru Tasa, který sice vychází z tradiční indické hudby, její kapelníkem je tablista Ravi Naimpally, ovšem obohacuje ji o prvky hudby arabské, řecké a latinsko americké. Členům souboru je blízká improvizace, protože tři se také věnují jazzu, kytarista John Gzowski dokonce hraje a avantgardistou Johnem Zornem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám