Hlavní obsah

Solaris: film o lásce, smrti a co přijde po ní

Novinky, Věra Míšková
BERLÍN, PRAHA

Mezi soutěžními filmy letošního Berlinale byl i nejnovější film oscarového režiséra Stevena Soderbergha Solaris, k němuž si napsal scénář podle sci-fi románu polského spisovatele Stanislawa Lema. Film nyní vstupuje do českých kin.

Foto: Aleš Rudl

Dub uherský u Palaty je na podzim krásně barevný a tvoří významnou lokální dominantu

Článek

Očekávání byla smíšená - Solaris natočil v roce 1972 slavný režisér Andrej Tarkovskij, a byly všechny důvody domnívat se, že Soderberghův film bude diametrálně jiný - jedním slovem americký.

Proč jste se rozhodl zrovna pro látku, kterou před vámi natočil tak slavný filmař jako je Tarkovskij?

Já jsem o tom takhle vůbec nepřemýšlel. Tarkovského filmy znám a velmi je obdivuji. Byl to skvělý filmař - básník. Chtěl jsem prostě natočit Solaris proto, že je to psychologické drama ve sci-fi obalu. Což mě lákalo bez ohledu na to, že už jeden filmový Solaris existuje. Byl to pro mě hodně osobní film.

U amerického sci-fi filmu by ale člověk čekal mnohem víc zvláštních efektů, triků, větší důraz na vesmírné prostředí.

Rozhodně jsem neměl zájem točit film o tom, jak budou po letech vypadat technologie. Počítačové aspekty tohoto žánru mě nezajímají. Tohle není akční film, tady lidé musejí vědět, o co jde. Přesto je můj film asi zábavnější než Tarkovského, stravitelnější pro širší diváckou obec. Drží se víc při zemi, důležitý je vztah hlavního hrdiny k ženě, a tedy k minulosti.

Je to tedy především film o lásce?

A o tom, co s ní souvisí. Co to vůbec znamená být člověkem. Je to také film o smrti a o tom, co přijde po ní. Na tuhle otázku známe odpověď stejně málo jako na tu, co je vlastně láska. Věčný důvod hledat odpovědi...

S Georgem Clooneym se přátelíte léta, máte spolu i produkční firmu, hrál ve vašich filmech Zakázané ovoce a Dannyho parťáci. Přesto mohlo být jeho obsazení do psychologicky složité role vzhledem k těm předchozím trochu riskantní.

Byl jsem prostě přesvědčen, že na takovou komplikovanou postavu má. Když se člověkem přátelíte, dozvíte se o něm mnohem víc než jak vypadá a jak působí na plátně na dívky. Zdálo se mi, že je to pro něj výzva, jen jsem měl trochu obavy, jestli na ni přistoupí.

Vaše filmy se od sebe navzájem velmi liší, přesto teď připravujete dvojku Dannyho parťáků. Co přijde potom?

Dannyho parťáci jsou výjimka. Zásadně chci dělat jen to, co jsem ještě nezkusil. Takže příště bych chtěl natočit jeden film v Japonsku.

Reklama

Související články

Clooney má nadhled

George Clooney má styl - k rozhovoru v hotelu Four Seasons přišel v bílém tričku a pohodlném černém svetru, což dobře ladilo s jeho lehce prošedivělými černými...

Výběr článků

Načítám