Hlavní obsah

Sokol Benda. Malý český člověk míří do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Dobrý život sokola Bendy je podle režiséra Pavla Jurdy tak trochu historií nás všech, kteří balancujeme mezi každodenní banalitou a snahou o své soukromé malé štěstí.

Foto: Ji.hlava

Sokol Benda

Článek

Časosběrný snímek obsahuje různá rodinná videa i archivní filmové materiály. Důležitým motivem filmu je Bendovo dlouholeté přátelství s univerzitním profesorem Ishikawou z Tokia a také vřelé vztahy s americkými sokolkami. Společně s „dědou Bendou“ se tak divák vydává například na jedinou japonskou benzinku v Evropě, do Paříže nebo New Yorku.

„Postupně jsme mapovali životní příběh Miroslava Bendy, který asi není příběhem statečného sokola, jenž bojoval za ideály navzdory nepříznivému osudu proti marasmu doby, jak jsme možná na začátku čekali,“ přibližuje film jeho režisér Pavel Jurda.

„Je spíš historií malého českého člověka na malé moravské vesnici se dvěma vlakovými zastávkami, který prožil dvacáté století jako většina lidí podle toho, co mu zrovna život nabídl. Ale protože byl mimořádně šikovný, zažil i řadu mimořádných událostí,“ dodává režisér.

„Čtvrtý ročník projektu Česká radost v českých kinech představuje divákům kin čtyři filmy ze soutěžní sekce Česká radost Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Kromě Dobrého života sokola Bendy uvádí do kin také Iluzi Kateřiny Turečkové o Maďarsku Viktora Orbána, časosběrný dokument Pasažéři režisérky Jany Borškové o dětech z dětského domova nebo film Máme na víc tvůrčí dvojice Robina Kvapila a Radima Procházky, který odhaluje zákulisí předvolební prezidentské kampaně Michala Horáčka,“ dodala Zuzana Kopáčová z festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Reklama

Výběr článků

Načítám