Hlavní obsah

Slovanská epopej patří Praze, potvrdil soud

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad, luh

Slovanská epopej Alfonse Muchy patří Praze, rozhodl ve čtvrtek definitivně odvolací senát pražského městského soudu. Zamítl totiž odvolání vnuka českého malíře Johna Muchy, podle kterého patří dílo do dědictví potomků po malíři a mělo by zůstat v Praze. Dubnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 je tak pravomocný. Mucha však uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

John Mucha k verdiktu soudu ohledně Slovanské epopeje Video: Lucie Hottková, Novinky

 
Článek

„Jediná možnost je, že bychom se s Prahou konstruktivně dohodli, jsem ochoten všechno zastavit. Já nebojuji o epopej, abych ji měl pro sebe, to jsou lži. Já bojuji o to, aby byla zachráněna a přístupná. Dnes je pohřbena v městském klášteře, kdyby byl magistrát slušný, tak ji aspoň vrátí do Krumlova,“ řekl po jednání Mucha.

Mucha se snažil s Prahou od roku 2005 mimosoudně dohodnout, ale neúspěšně. Nakonec podal na město žalobu. Muchovi jde prý především o to, že Slovanská epopej má zůstat v Praze. To byla podle něj malířova podmínka, když epopej městu daroval.

„Ten důvod, proč já bojuji, je, že je to v Japonsku (na výstavě, pozn. red.), ale magistrát jedná o (výstavě v) Číně. Vím od korejského velvyslance a českého velvyslance v Koreji, že to chtějí poslat do Koreje, do Tchaj-wanu, Ameriky a tak. To znamená, že epopej bude zničena,“ uvedl Mucha už v dubnu v reakci na tehdejší verdikt obvodního soudu.

Foto: Archiv, Právo

John Mucha s obrazem svého dědy Alfonse.

Výstava v Japonsku skončila letos v červnu, dílo za dobu, kdy trvala, obdivovalo přes 650 tisíc návštěvníků. I když Čína a Jižní Korea o epopej rovněž projevily zájem, dílo zatím zůstává v Praze.

Slovanská epopej
Alfons Mucha Slovenskou epopej maloval na zámku Zbiroh. Práci začal v roce 1909 a trvala celkem 18 let. Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů (největší mají rozměry 8,1 krát 6,1 metru). Jsou inspirované slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Od roku 2010 je epopej na seznamu kulturních památek.

Město namítalo, že Mucha epopej nikdy nevlastnil. Prvotním vlastníkem byl podle města mecenáš a filantrop Charles Richard Crane, který dílo u Muchy objednal. Podle dokumentů, které se vážou ke smlouvě o vyhotovení díla a které se týkají předání jednotlivých obrazů Praze, je uveden Crane jako dárce. Podle města Mucha nikdy vlastníkem obrazů nebyl, jen jejich zhotovitelem.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jeden z obrazů cyklu Slovanská epopej ve Veletržním paláci

V tomto duchu také letos v dubnu rozhodla Martina Tvrdková z Obvodního soudu pro Prahu 1, která smlouvu mezi Muchou a Cranem posoudila jako námezdní a byla pro její rozhodnutí stěžejní. Podle Tvrdkové se Johnu Muchovi nepodařilo prokázat, že by jeho dědeček dílo někdy vlastnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám