Hlavní obsah

Slovanská epopej do Japonska nepojede, má být vystavena ve Veletržním paláci

Praha Slovanskou epopej do Japonska nepůjčí. Chce ji ale do letošního září přestěhovat do pražského Veletržního paláce, sídla Národní galerie. Rozhodla o tom v úterý rada hlavního města. Není tedy jasné, jestli město vystaví pro epopej vlastní pavilon, jak si autor přál.

Foto: Reuters

Expozice Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově

Článek

Cyklus obrazů Alfonse Muchy patří Praze, v současnosti je vystaven na zámku v Moravském Krumlově. Výpůjčka platí do konce června, poté by se měly obrazy stěhovat.

Japonci chtěli obrazy vystavit na tři měsíce v tokijském Národním uměleckém centru. Podle dřívějších informací japonská strana za zápůjčku Česku slibovala, že uhradí restauraci většiny obrazů cyklu a zaplatí dopravu a výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten. S vyvezením obrazů nesouhlasil Muchův vnuk John, který usiluje o to, aby Praha pro epopej vystavěla zvláštní galerii. Rád by ji viděl na Letné.

Cyklus 20 pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o výpůjčce už několikrát prodloužila.

Reklama

Výběr článků

Načítám