Hlavní obsah

Slezské divadlo uvádí nejodvážnější hru ve své historii

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Hladinu kulturních vod v Opavě zřejmě rozvíří nedělní premiéra inscenace britského dramatika Patricka Marbera, nazvaná Na dotek. Autor partří k tzv. coolness proudu, jenž se nevyhýbá drsným výrazům či scénám se silným erotickým nábojem. Uvedení hry je tak asi nejodvážnějším dramaturgickým počinem v bezmála 200 let staré historii opavského divadla.

Foto: archiv Divadla Bez zábradlí

Hrdý Budžes

Článek

Přestože Patrick Merber patří spíše k umírněnějšímu proudu coolness dramatiky, jeho tvorba rozhodně není určena puritánům a vedení Slezského divadla se dokonce rozhodlo vyvěsit "varovné" letáky. "Upozorňujeme, že jde o inscenaci, v níž se místy používají vulgarismy a postavy jsou zachyceny ve vyhrocených životních situacích," tvrdí v letácích šéf činohry Zdeněk Černín.

Uvedení hry z v opavském divadle, které se zaměřuje převážně na klasický repertoár a věkový průměr návštěvníků se zde pohybuje kolem padesáti let, lze podle dramaturgyně divadla Blanky Fišerové považovat za určitý průlom. "Jsem docela zvědavá, jak na představení budou reagovat důchodci z předplatitelské skupiny D, která přijde v sobotu na generálku," řekla Fišerová.

Komunikace v hlavní roli

Hra, která je nepřístupná mládeži do 15 let, je psaná velmi současným jazykem a drsnější výrazy zde nejsou podle dramaturgyně nadužívány. "Vulgarismy plní v kontextu celého díla důležitou úlohu a nedají se vynechat," tvrdí Fišerová.

Inscenace, za kterou získal autor řadu prestižních ocenění, rozvíjí velmi moderní téma - seznámení na internetu. Divák se dokonce stane svědkem elektronické komunikace prostřednictvím takzvaného chatu. "Součástí scény, v níž po internetu komunikují dva muži, z nichž jeden se vydává za ženu, je velkoplošná projekce, kde se dialog odehrává. Tok textu doprovází rytmizovaná nahrávka úderů z klávesnice a komentář obou aktérů," řekl hostující dramaturg hry Martin Režný.

Režie opavské inscenace se zhostil Ivan Krejčí. V roli Alice budou alternovat Sabina Figarová a Veronika Senciová, muže z předměstí Daniela si zahrají Ladislav Špiner a Ondřej Veselý. V roli Larryho se objeví Kostas Zerdaloglu a venkovskou ženu Annu bude hrát Hana Vaková. Důležitou součástí představení je také hudba. Tu inscenátoři vybírali například z produkce Laurie Anderson či Toma Waitse.

Hra Patricka Merbera Na dotek měla světovou premiéru před sedmi lety v Královském národním divadle v Londýně. U nás ji v současné době uvádí také brněnská Mahenova činohra či pražské Rokoko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám