Hlavní obsah

Skutečná cesta ven. Otevřená zpověď romského novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečná cesta ven, tak se jmenuje audiokniha romského novináře, hudebníka a milovníka starého pražského Žižkova Patrika Bangy. Jedná se o detailně, bezprostředně a otevřeně vyprávěný životní příběh, přičemž autenticitu audioknihy podtrhuje i fakt, že jejím interpretem je v tomto případě autor sám.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Banga popisuje své osudy od útlého dětství, kdy vyrůstal v romské komunitě na Žižkově. To od počátku předznamenávalo jeho přijetí většinovou společností. Jakkoli posluchač v příběhu naráží i na zábavné momenty a veselé historky, přímé svědectví o tehdejším školství tak úsměvné není. Ovšem šokující jsou Bangovy zevrubné popisy střetů s policií, k nimž docházelo už od jeho pubertálních let.

Hovoří o naprostém bezpráví, zvůli a  surovosti policie, kterých se beztrestně a bez odvolání dopouštěla. A to už se jeho líčení pohybuje v devadesátých letech, tudíž nikoli v časech socialistické Veřejné bezpečnosti. Krok za krokem přibližuje běh svého života, v němž působil v ulicích Prahy jako terénní pracovník pro pomoc drogově závislým, vystudoval a stal se programátorem.

Zajímavým, až dobrodružným momentem audioknihy je jeho cesta do válčící Jugoslávie. Jako sedmnáctiletý se tam octl v roce 1999 a z uprchlického tábora poskytoval zevrubné informace českým médiím. Tím odstartovala jeho novinářská činnost, rozšířená posléze i prací pro Českou televizi a psaním blogů.

Audiokniha Skutečná cesta ven je působivá a otevřená reportážní autobiografie, která navíc nabízí vhled do prostředí a souvislostí, o nichž toho lidé obvykle mnoho nevědí.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Skutečná cesta ven - Patrik Banga, Kniha: Skutečná cesta ven - Patrik Banga

Reklama

Související témata:
Kniha Skutečná cesta ven

Výběr článků

Načítám