Hlavní obsah

Skupina roku Vypsaná fixa a její Sen v klipu

Pardubická kapela Vypsaná fixa v sobotu proměnila nominaci na Cenách Anděl 2022 v kategorii Skupina roku a nyní představuje nový animovaný 3D videoklip na píseň Sen z oceněné desky Kusy radosti. Na Novinkách.cz má premiéru.

Vypsaná fixa v klipu k písničce SenVideo: archiv kapely

 
Článek

Stojí za ním Štěpán Bareš, Michal Tinhofer a Ondřej Veselý, tři studenti, kteří se animací zabývají. Bareš k novému klipu říká: „Písničky Vypsané fixy z nové desky jsme znali a já měl po několikátém poslechu Snu jasno. Vznikl klip o chlapci, který sní o tom, že bude astronaut, a zároveň o astronautovi, který sní o tom, jaké to bylo, když byl chlapcem. Animace má své výhody, protože se díky ní nemusíme stresovat kvůli špatnému počasí nebo zapadajícímu slunci, ale i já bych nejradši nastoupil do rakety a určitě nejsem jediný, kdo tento sen má a koho láká vesmír.“

„Jednou jsem úplně náhodou dostal žádost, zda by se část naší písně mohla použít k animaci z vesmíru. Došlo mi, že vesmír by se skvěle hodil k naší nové písni Sen, a tak jsem klukům přes jejich kamaráda Robina nabídl, zda by do toho nechtěli jít a vytvořit ve 3D animaci na celý klip. Nadšeně souhlasili a za čtyři měsíce to zvládli. Se Štěpánem Barešem jsme si často telefonovali a dotahovali jsme detaily. Díky tomu se třeba v klipu mihne Kaleidoskop od Raye Bradburyho, což je jedna z mých nejoblíbenějších knih,“ vysvětluje Márdi, kytarista a zpěvák Vypsané fixy.

Foto: František Ortmann

Skupina Vypsaná fixa s Cenou Anděl.

„Písnička Sen byla úplně první věc, kterou jsem na naši poslední desku napsal. Jednou jsem se během začínajícího covidového bezčasí probudil uprostřed noci a nemohl jsem spát. Koukal jsem do stropu nebo z okna do prázdné ulice, a nakonec jsem načmáral pár prvních vět textu na papír. Během pár dní jsem píseň dodělal, a nakonec jsme ji úplně bez zkoušení zahráli na online koncertu. Následně jsme odjeli do studia a tam jsme ji nahráli také jako první. V té době jsme ještě neměli basáka, a tak basu a následně i mandolínu nahrál Ondřej Ježek, který měl úplně modrý oteklý prst, protože byl s kočkou u veterináře a ta ho tam do něj brutálně kousla. Možná proto to zní tak zajímavě,“ směje se Márdi.

Nebreč, vzkazují přátelé Davida Stypky. Dokončili další jeho píseň

Kultura

Předzvěstí filmu Facky lásky je duet Báry Polákové a Michala Strnada

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám