Hlavní obsah

Skupina Pode Bal se vrátila se šokujícím projektem Malík Urvi II

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

V holešovické Galerii DOX je od čtvrtka 25. března vystaven projekt skupiny Pode Bal, jenž je nazván Malík Urvi II. Velkoformátovým vyobrazením třiatřiceti soudců a státních zástupců, kteří se účastnili politických procesů minulého režimu, dosahuje exhibice umělecké i sociální roviny.

Článek

Vedle nesporného politického apelu na společnost jde podle organizátorů také o výtvarné zpracování, umění portrétu. Výstava nemá ambici přinášet dosud neznámé případy.

Michal Šiml ze skupiny Pode Bal upřesnil: "Jedná se o portréty s nakolážovaným pozadím vytvořeném z nashromážděných materiálů Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných o soudních procesech toho konkrétního soudce či státního zástupce. "

Výtvarníci se shodli na tom, jak jednoduché je tvořit portréty lidí sedících v ateliéru oproti těmto tvářím, jež se v podstatě skrývají, jejich podoba není veřejnosti známa a někteří dokonce nebyli vypátráni. Jejich tváře jsou proto na obrazech zabíleny.

„Sehnat fotografie soudců byl velký problém. Někteří byli ale úplně nedosažitelní a v případě státních zástupců se jednalo o nadlidský úkol. Pokud by nám někdo v průběhu výstavy poslal fotografie, exponáty podle nich dokončíme," doplnil jeden z organizátorů Petr Motyčka. Zároveň se nebrání zapůjčení expozice do jiných galeriíí či prostor, jež projeví zájem.

Hodnocení: 60 %

MALÍK URVI II

25. března–17. května 2010

Galerie DOX, Poupětova 1, Praha 7

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám