Hlavní obsah

Skupina Kafka Band vydala album Der Process: Chceme především odvyprávět příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to událost na scéně hudební i literární. Kafka Band vydal album Der Process (Proces). Po Das Schloss a Americe jím formace kolem spisovatele, recitátora a zpěváka Jaroslava Rudiše, výtvarníka a zpěváka Jaromíra 99 a hudebníka a producenta Dušana Neuwertha uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky, od jehož smrti uplyne příští rok sto let.

Foto: Václav Jirásek

Kompletní Kafka Band. Dušan Neuwerth druhý zleva, Jaroslav Rudiš třetí zleva

Článek

Jaké to je zhudebňovat literární díla?

Neuwerth: Je to zábava, protože si to děláme po svém, zcela svobodně. Před každým nahráváním proběhne školení zaměstnanců Kafka Bandu, které vede náš frontman a současně spisovatel Jarda Rudiš. Na něm se s daným dílem seznámíme, diskutujeme o něm a pak začnou vznikat skladby. Důležitá je samozřejmě i domácí příprava každého člena.

Je to už vaše třetí album. Byl záměr natočit je v době, kdy Kafka Band vznikl?

Rudiš: Vůbec ne. V listopadu to bude deset let, co jsme poprvé vystoupili. Tenkrát jsme si mysleli, že to bude příležitostný projekt. Jaromír 99 vytvořil komiks podle Kafkova Zámku a literární dům v německém Stuttgartu ho pozval jako jednoho z vystavujících na přehlídku Kafka v komiksu.

Protože pořadatelé akce věděli, že Jaromír je muzikant, znali jeho kapelu Priessnitz, oslovili ho, jestli by k tomu nevymyslel nějaký hudební projekt, jenž by se představil na vernisáži. Na to konto vznikl Kafka Band.

A dosud nezanikl…

Rudiš: Zahráli jsme ve Stuttgartu a netušili jsme, že dostaneme pozvání na další koncerty, ani že v publiku seděl Reiner Stach, což je možná největší odborník na Franze Kafku. Napsal mi e-mail, v němž se vyznal, že se mu to strašně líbilo a že se musíme sejít. Za měsíc jsme šli v Praze na oběd a výsledkem bylo, že jsme dostali příslib na příspěvek na vydání desky.

A tak v roce 2014 vyšlo album Das Schloss inspirované Kafkovým románem Zámek. Následně přišly další nabídky ke koncertům a kapela začala žít vlastním životem. Druhé album Amerika vyšlo v roce 2019.

Franz Josef, Kafka a motorka. Největší výstava o německy mluvícím obyvatelstvu Čech

Kultura

Jak se vlastně rodí koncepce?

Rudiš: Čteme Kafkovy knihy a necháme se jimi inspirovat především k textům. Hudební nápady jsou buď ze šuplíků našich autorů Jaromíra 99 a Dušana Neuwertha, anebo vzniknou přímo k tématu.

Jaromír 99 má ve svém počítači složku s hudebními nápady a tu má rozdělenou tak, že ty nejnormálnější jsou pro Václava Neckáře, se kterým spolupracuje, ty relativně normální jsou pro jeho nový hudební projekt Letní kapela a ty nejpodivnější pro Kafka Band.

Na albu vždy chceme především odvyprávět příběh. Jednotlivé skladby jsou cestou Kafkovými romány, každé album je hudební adaptací jednoho. Na nové desce jsou nicméně dvě písně, Maškarbál a Leni, které s Procesem nesouvisejí. Hodily se nám však do konceptu svou náladou.

Neuwerth: Maškarbál je písnička, kterou jsem ještě před pandemií složil pro divadlo v Drážďanech. Tam se neprosadila, ale na album Der Process se hodila skvěle. Mimo dílo Kafky vznikla i píseň Shame, která má jako jediná anglický text, protože se k ní hodil lépe než český nebo německý. Složil jsem ji, když jsem u klavíru uspával dceru.

Její text je o násilí, bičování a brutalitě, muzika je naopak velice romantická. Když jsme tyhle dva světy spojili, zjistili jsme, že se k jedné kapitole knihy takhle společně výborně hodí. Píseň Zatčení jsem naopak napsal inspirován přímo románem.

Když si posluchač album Der Process pustí, najde v něm příběh Kafkova románu?

Rudiš: Když umí německy, tak určitě. Značná část textů je totiž v němčině. Pokud německy neumí, odnese si při nejmenším nějaké emoce a může nahlédnout do překladu textů.

Kafka psal německy, takže volba jazyka byla jasná. Když však koncertujeme v Česku, některé texty čtu česky a na začátku posluchače do Kafkova světa ve svém rodném jazyce i uvedu.

Turné Kafka Bandu

13. 10. Opava, Kino Mír

31. 10. Tábor, Divadlo Oskara Nedbala

1. 11. Praha, Palác Akropolis, křest alba

3. 11. Ústí n. Labem, Hraničář

4. 11. Bielefeld, 28. Literaturtage

5. 11. Bremen, Festival Globale

Aktuálně vyrážíte na turné. Přehrajete na koncertech skladby tak, jak jsou na albu?

Neuwerth: Ano, základem bude nové album, které přehrajeme celé. Přidáme dvě písně, které ještě nejsou natočené, ale putují s námi už mnoho let. Hrajeme je jako přídavky. Představili jsme je už na prvním vystoupení v Brémách, ale na žádné album se pak nedostaly. A pokud bude zájem, zahráli bychom v přídavku po jedné písni z alb Das Schloss a Amerika.

Zajímavé je, že naše desky nejsou hudebně stejné. Das Schloss je tradicionalistická, natočili jsme ji na nástroje, na něž se hrálo v době Kafkova života. Amerika je nahrána s moderním zvukem, což má ruku v ruce s názvem alba symbolizovat zemi pokroku a nových technologií. Nové album je po zvukové stránce takové klubové.

Kafka napsal tři romány, které jste už zhudebnili. Je tedy Der Process poslední album Kafka Bandu?

Neuwerth: Podle mě by to tak mělo být. Myslím, že víc bychom toho dělat neměli.

Rudiš: Já na to mám jiný pohled. Jak bylo řečeno, máme dvě písničky, které nevyšly na žádné desce, a je tu i spousta Kafkových povídek. Byl bych hrozně rád, kdybychom ještě alespoň jednu zhudebnili a vydali minialbum se třemi skladbami.

Která povídka vás láká?

Rudiš: Kafka mimo jiné pracoval v úrazové pojišťovně a pro svého zaměstnavatele napsal manuál, jak předcházet úrazům na hoblovacích strojích. Je to třístránková práce napsaná jednoduchou němčinou. Musel ji vytvořit tak, aby jí každý dělník porozuměl.

Není to sice literární dílo, ale jeden význačný kafkolog mi říkal, že ho považuje za jeden z jeho nejlepších textů. Líbilo by se mi zakončit cestu Kafka Bandu touto skladbou.

Nezapomínejme také, že příští rok uplyne sto let od Kafkova úmrtí. K tomu je připravena spousta akcí a nám se výrazně plní kalendář. V Mnichově například bude naším koncertem otevřena Kafkovská sezona.

Neuwerth: Tímto výročím bych osobně existence Kafka Bandu uzavřel.

Rudiš: Uvidíme.

PREMIÉRA: Videoklip k písni Dveřník uvádí nové album uskupení Kafka Band

Kultura

Tváří v tvář portrétům Jaromíra 99

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Der Process - Kafka Band [CD], Amerika - Kafka Band [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám