Hlavní obsah

Skupina Hayssed Dixie vystoupí v paláci Akropolis

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrostli hraním na bluegrassové nástroje, banjo, housle, mandolínu a akustickou kytaru. Poslouchali ale všechny styly. Hrají interpretace rockových standardů. "Od jazzmanů se na koncertech očekávají dvě věci, že zahrají nějaké vlastní tóny a že zahrají své interpretace klasiků," řekl John Wheeler v rozhovoru pro Právo.

Foto: Foto archiv, Právo

Hayseed Dixie zahrají v Paláci Akropolis. John Wheeler druhý zleva.

Článek

V hudbě spojujete bluegrass a rock. Co z toho je pro vaši tvorbu důležitější?

Vyrostli jsme hraním na bluegrassové nástroje, banjo, housle, mandolínu a akustickou kytaru. Poslouchali jsme ale všechny styly. Nikdy jsem si nemyslel, že by opravdovým milovníkům hudby záleželo na škatulkování. Nálepky stylu jsou užitečné, jen pokud chcete prodat hudbu do rádia. Myslím, že náš přístup je velmi rockový, jen hrajeme na nástroje, na kterých jsme vyrostli.

Prosluli jste coververzemi slavných skladeb. Vznikaly jako zábava, nebo jste chtěli vytvářet umění?

Jestli to, co dnes kdokoli vytváří, je umění, bude rozhodnuto po naší smrti. Hrajeme hudbu, která nás baví, a pijeme u toho pivo. Pokud jde o coververze, půlku vystoupení hrajeme písně napsané někým jiným a půlku naše. Vždy jsem na to nahlížel jako na jazzový model: jazzové symfonie nikdo neodsuzuje jako coververze.

Od jazzmanů se na koncertech očekávají dvě věci, že zahrají nějaké vlastní tóny a že zahrají své interpretace klasiků. Myslím si, že pecky AC/DC a Motörhead jsou rockové standardy, a my hrajeme jejich jedinečné interpretace.

Slyšel někdy někdo z AC/DC vaše coververze jejich skladeb?

Před několika lety si nás najali, abychom jim zahráli na večírku. Říkám najali, protože trvali na tom, že nám zaplatí, i když jsme to chtěli udělat zadarmo. Opravdu správní chlapi. A na to, jak jsou malí, dokážou vypít hodně piva.

Ve Skotsku organizujete festival Loopallu. Jak je úspěšný?

První dva ročníky byly vyprodané. Potom promotér a město začali být chamtiví a chtěli festival pro sebe. A tak jim přejeme všechno nejlepší a už se toho neúčastníme. Ale byl to moc hezký pocit, když jsme dokázali přimět tisíce návštěvníků, aby nás následovali do malého městečka ve skotských horách.

Na co se dnes české publikum může těšit?

Dobří pražští lidé mohou čekat nabitou, nespoutanou rockovou show. Jenom hranou na nástroje, které lidé obvykle považují za country nebo bluegrassové. Nemůžete nás zastavit, můžete nás jen zadržet a pojmout. Nezpíváme jen o pití, podvádění, zabíjení a pekle... Tohle my tedy děláme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám