Hlavní obsah

Skupina Gladiator natáčí, když má dost dobrých skladeb

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská skupina Gladiator prošla několika stylovými obdobími. Začala na prahu devadesátých let jako thrashmetalová, posunula se dál jako grungeová a aktuálně patří ke stálicím slovenské poprockové scény. Na světě je od roku 1989 a loni vydala nové album s názvem 13.

Foto: archív kapely

Skupina Gladiator hodlá v příštím roce více koncertovat v České republice.

Článek

Zpěvák Miko Hladký Právu řekl: „Na scéně jsme opravdu docela dlouho a na spoustu věcí už tolik netlačíme. Na Slovensku se nám daří poměrně dobře a navíc máme v tomto ohledu i štěstí. Před vydáním posledního alba uspěla u lidí písnička Hlavu maj hore, potom jsme měli velký ohlas na skladbu Sám s ňou, která je na albu 13.“

Posledně jmenovaná zní aktuálně českým éterem, protože formace se příští rok chystá více prezentovat i v České republice, kde zájem o ni ten slovenský zatím nepřevyšuje. „Jsme rocková kapela, máme živé koncerty a věřím, že bychom mohli s novými písněmi uspět i v České republice,“ podotkl Miko Hladký.

„Když jsme nahrávali své poslední album, věděli jsme, že nebudeme experimentovat,“ vysvětlil Právu bubeník Juraj „Giorgio“ Babulic. „Věděli jsme také, že máme připravené dobré písničky, a tak jsme se rozhodli je natočit. Děláme to tak v posledních letech pokaždé stejně. Jakmile víme, že jsme napsali písničky, které by mohly u lidí uspět, vznikne deska.“

„Vždy jsme měli skladby, které zaznamenávají momenty z našeho života. Tvoří pro nás jakési hudební fotoalbum, skrz ně si pak vzpomínáme na konkrétní chvíle, které v životě zažíváme. Například píseň Sám s ňou je přesně jednou z takových,“ doplnil Hladký.

Inspiraci k tvorbě si podle něho berou také ze starých alb. Celé to začalo, když si pustili kolekci formace Eagles nazvanou Hotel California a následně desky skupiny Beatles. „Každá věc, která se v životě stane, může člověka inspirovat. Všechno jsou to příběhy života. V našich písničkách se objevují témata jak sociální, tak politická, protože se s nimi člověk setkává. V poslední době to byla třeba krize na Ukrajině. Všechno nás ovlivňuje. V textech se pak takové věci objeví třeba jen jednou větou,“ tvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám