Hlavní obsah

Skandál před Oscary: Filmová píseň byla diskvalifikována

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywood zažívá podivný skandál. Akademie diskvalifikovala filmovou píseň Alone Yet Not Alone nominovanou na Oscara, což se nestává téměř nikdy. A za všechno může jediný e-mail.

Píseň Alone Yet Not Alone ze stejnojmenného filmuVideo: Enthuse Entertainment

 
Článek

Alone Yet Not Alone je píseň ze stejnojmenného filmu, který moc lidí nezná. Přesto se probojovala do nominací a její autor Bruce Broughton, který je sám bývalým guvernérem oscarové akademie, z toho byl tak nadšený, že napsal ostatním členům o svém želízku v ohni. Nečekal, že tím pohřbí svou životní šanci.

„Jsem z toho zničený. Dopřál jsem si jen úplně maličkou kampaň a obrátilo se to proti mně, když písnička začala přitahovat pozornost. Sejmula mě konkurence, která měla za sebou měsíce reklamy. Já jsem prostě jen požádal lidi, aby si tu písničku poslechli a zvážili to,“ napsal znechucený autor v tiskovém prohlášení.

”Je jedno, jestli to myslel dobře, použít svou pozici jako bývalý guvernér akademie a člen výkonného výboru k propagaci své přihlášky na Oscara vytváří dojem nefér zvýhodnění,“ sdělila nekompromisně prezidentka akademie Cheryl Boone Isaacsová.

Hudebník a funkcionář Broughton byl už nominován za hudbu k filmu Silverado před 28 lety. Letos měl šanci společně s textařem Dennisem Spiegelem. Písnička zazněla v nezávislém a málo známém filmu Alone Yet Not Alone o kolonistech v 18. století a jejich boji o přežití v divokém Ohiu.

Stává se to jen vzácně

„Broughtonovy činy jsou v rozporu s regulemi akademie, které zajišťují mimo jiné to, že soutěž proběhne férovým a etickým způsobem. Jestliže komise rozhodne, že jde nějaká část kampaně proti tomuto cíli, ať už je, nebo není předpokládána v pravidlech, komise guvernérů může učinit jakékoliv opravné kroky, nebo stanovit trest...,“ tvrdí akademie.

Takové případy se však stávají velmi zřídka. Kromě předválečných je znám třeba případ komedie High Society z padesátých let, kterou si hlasující spletli s muzikálem High Society, a když se na to přišlo, nominace byla zrušena.

Problém měl i slavný Kmotr, konkrétně s nominací za hudbu. Zjistilo se totiž, že obsahuje kousky ze starších skladeb Nina Roty pro film Fortunella (1958). Je zvláštní, že akademie ignorovala svá vlastní pravidla (hudba musí být původní a složená přímo pro film) v případě písně Markéty Irglové a Glena Hansarda. Písnička Falling Slowly zazněla dávno před Oscary ve filmu Kráska v nesnázích.

Reklama

Výběr článků

Načítám