Hlavní obsah

Silný příběh zakázané zpěvačky. Olga Sommerová natočila dokumentární film o Martě Kubišové

Právo, Jaroslav Špulák

Nejoblíbenějším filmem návštěvníků v sobotu skončivšího filmového festivalu v Karlových Varech byl Magický hlas rebelky, dokument režisérky Olgy Sommerové. Ve čtvrtek přijde do českých kin a v pondělí jej tvůrci představili v pražském kině Lucerna.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Z pondělního křtu alba soundtracku k filmu Magický hlas rebelky – zleva Václav Neckář, Olga Sommerová a Marta Kubišová

Článek

„Brečel jsi?“ zeptala se po skončení projekce v malém sále kina Lucerna zpěvačka Marta Kubišová svého kamaráda Václava Neckáře.

„Jo,“ odpověděl krátce zpěvák. Kubišová se zatvářila spokojeně: „No tak to jsem ráda. Já jsem brečela jako malé dítě.“

Přesvědčil ji Milan Hein

Snímek přibližuje pohnutý životní příběh Kubišové. Jeho základem je dvacet let jejího uměleckého mlčení, kdy byla komunistickým režimem zakázána a v době normalizace setrvávala v ústraní. V tom čase se stala signatářkou a na rok i mluvčí Charty 77, zároveň také matkou.

V roce 1989, po sametové revoluci, se na scénu vrátila. Se slávou a ctí, kterých se nedostane každému.

„Žádné přemlouvání nebylo,“ řekla Sommerová. „Nechala jsem všechno na Martině kamarádovi Milanu Heinovi, řediteli Divadla Ungelt. To on ji přesvědčil, aby se mnou do toho šla.“

„Měla jsem pocit, že to nezvládnu,“ přiznala Kubišová. „Natáčení pak ale probíhalo dobře. Nemám ve svém životě žádná tabu, jsem schopna povídat o čemkoli, takže v tomto ohledu jsem neměla potíže. Po nějaké době jsem ale měla pocit, že Olga už má materiálů na tři filmy, a zeptala jsem se, jestli bychom neměli končit. Až později jsem si uvědomila, že jsem na ni byla při natáčeních příliš uštěpačná. Bylo mi to trochu líto.“

Kubišová dodala, že režisérce nemohla nabídnout žádné archívní materiály. Ztratila je prý před lety při stěhování. Částečně jí ale pomohla sbírka fotografií po mamince, částečně kolegové z Golden Kids, tedy Václav Neckář a Helena Vondráčková.

„Velmi mě baví probírat se archívy. Strávím tím mnoho hodin, baví mě prohlížet si všechna ta svědectví doby. I v tomto případě jsem použila spoustu archivních materiálů. Teprve když jsem film v klidu zhlédla, uvědomila jsem si, že je v něm těch záběrů z archívů opravdu hodně,“ podotkla Sommerová.

Součástí projekce Magického hlasu rebelky byl křest soundtracku k němu. Album, jehož kmotrem se stal Václav Neckář, obsahuje dvaadvacet písniček z celé kariéry Kubišové. Premiérově je na něm skladba Život není pes, duet Kubišové a Anety Langerové, který vznikl pro potřeby filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám